Варненският и Великопреславки митрополит ще бъде временен наместник на Светия Синод

Животът

14-03-2024, 14:52

Снимка:

Варненска и Великопреславска Света митрополия

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той ще организира провеждането на избора за нов патриарх на Българската православна църква.

Варненският и Великопреславки митрополит Йоан е временният наместник на Св. Синод, който ще организира погребението на главата на Българската православна църква, а във вторник или сряда ще  бъде избран наместник-председател, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца.

9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на БПЦ те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години.

На следните условия отговарят: Американският Йосиф, Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий, Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай, Варненският Йоан, Русенският Наум, Врачанският Григорий и Видинският Даниил.

Неврокопският Серафим, Старозагорският Киприан и Западноевропейският Атноний нямат навършени 50 години. Доростолският Яков няма 5 години на поста, а Сливенски митрополит още не е избран.

Според устава на Българската православна църква архиереите трябва да изберат в седемдневен срок от смъртта на патриарха наместник-председател на синода, който ще ръководи временно и овдовялата Софийска митрополия.

Наместник-председателят със Светия Синод предприема необходимото във връзка с избирането на нов Български патриарх, което трябва да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския престол.

Избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества:

да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква;

да е не по-млад от 50 години;

да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години;

да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Поклонението пред тленните останки на Патриарх Неофит ще започне утре, на 15 март в 9.00 ч. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Опелото му ще бъде в събота, 16 март. В 9.30 ч. ще бъде отслужена заупокойна литургия в храм "Св. Александър Невски", след което ще бъде извършено опелото, а след това с литийно шествие тялото му ще бъде отнесено в храм "Св. Неделя", където ще бъде положено, съобщи митрополит Киприан след извънредното заседание на Светия Синод.

Да бъде погребан в двора на храм "Св. Неделя" е воля на Патриарха и решение на Св. Синод, подчерта митрополит Киприан.