Митрополит Йоан ще води заупокойната литургия за патриарх Неофит в събота

Животът

15-03-2024, 16:02

Снимка:

Варненска и Великопреславска Света митрополия

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вероятно на 20 март ще е заседанието на Светия синод, за да се определи наместник-предстоятел.

В 9:30 ч. утре в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще започне Светата заупокойна литургия за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, която ще бъде предстоявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, сега наместник-председател на Светия синод. Това съобщи пред журналисти Старозагорският митрополит Киприан, говорител на Светия синод. 

Около 11:00 ч. ще започне опелото на Негово Светейшество - блажено починалия български патриарх и Софийски митрополит Неофит, което ще бъде възглавено от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей, допълни митрополит Киприан.

След опелото, утре от патриаршеската катедрала ще има литийно шествие, което ще достигне до митрополитската катедрала "Св. Неделя", където ще бъде погребан патриарх Неофит. Там е гробът на блажено починалия екзарх Йосиф, каза още митрополит Киприан. 

Той уточни, че от официалните делегации, които са поканени да дойдат у нас, все още се чакат потвърждения. На въпрос дали е поканен руският патриарх, митрополит Киприан отговори: "Известени са всички, но все още нямаме отговори". С писмо, подписано от наместник-председателя митрополит Йоан, се известяват всички Поместни православни църкви за кончината на блажено починалия патриарх Неофит, обясни говорителят на Светия синод процедурата за отправяне на покани към чуждестранните църковни делегации.

На въпрос кой избор ще е първи - на Сливенски митрополит, или на нов български патриарх, митрополит Киприан каза, че за да има пълнота на патриаршеския избор, ще трябва всички катедри да бъдат заети - първо ще е изборът на Сливенски митрополит, след което ще бъде насрочен патриаршески събор за избор на нов български патриарх.

Вероятно на 20 март ще е заседанието на Светия синод, за да се определи наместник-предстоятел. Изборът на Сливенски митрополит трябва да се случи до три месеца, обясни митрополит Киприан.