Сирни заговезни е - искаме и даваме прошка

Животът

17-03-2024, 10:09

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Взаимно опрощение се извършва не само в семействата и между близки и познати, но и в храмовете на вечерното богослужение, което вече е великопостно.

Днес е Сиропустна неделя - последният ден преди началото на Великия пост, с който вярващите се подготвят да посрещнат Христовото Възкресение. Днес е и денят, в който искаме и даваме прошка. На Сирни заговезни последно се консумира храна от животински произход като сирене, мляко и яйца.

Евангелският текст, който се чете по време на литургията за днешната Сиропустна неделя указва по категоричен начин пътя за помирение на човека с Бога: "Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец".  (Мат. 6:14).

Взаимно опрощение се извършва не само в семействата и между близки и познати, но и в храмовете на вечерното богослужение, което вече е великопостно.

Един от най-интересните ритуали днес е така нареченото хамкане (амкане). На бял конец в средата на стаята се закача парче бяла халва или едно сварено яйце, което се залюлява. Наредените в кръг около тази връв деца трябва да го захапят без помощта на ръцете. След като това приключи, връвта, на която е стояло яйцето или халвата, се запалва. Тогава възрастните членове на семейството започват да гадаят. Тези гадания са свързани с надеждите за по-добра селскостопанска година, здраве и евентуална бъдеща женитба на младите членове на семейството.