Бербатов не получи доверието на клубовете, но защо?

Спорт

17-03-2024, 11:06

Снимка:

Novsport.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Представителите на родните футболни клубове не пожелаха да дадат подкрепата си на Бербатов и затова има много причини.

Димитър Бербатов претърпя знакова загуба още на първи тур от Георги Иванов – Гонзо на Конгреса на БФС и президентският пост в българския футбол отново остана само мираж. Очакванията са, че едва ли бившият нападател на Манчестър Юнайтед някога ще успее в тази своя амбиция. Още повече, че групата му със Стилиян Петров и Мартин Петров „Трите коня“ се разпадна с гръм и трясък минути след обявяването на Гонзо за легитимно избран президент на БФС, пише Новспорт.

Представителите на родните футболни клубове не пожелаха да дадат подкрепата си на Бербатов и затова има много причини. Едната от тях е, че бившият нападател няма и един ден трудов стаж след края на кариерата си. Той не е изпълнявал никакви функции във футбола, а желанието му бе  директно да стане президент на БФС. Това е все едно някой да иска да стане директор на болница, без преди това да е ръководил дори и една медицинска сестра.

Някои сравняват бляскавата кариера на Бербатов с тази на Георги Иванов – Гонзо, който не успя да пробие в голям европейски клуб. Но това, че си бил голяма звезда не означава, че можеш да станеш и ръководител. И не ти дава основание само по себе си да претендираш за най-високия пост в българския футбол.

Как водещите президенти на клубове като Домусчиев, Ганчев, Сираков, собствениците на Черно море, Славия, Ботев (Пд), Локо (Пд) и останалите да поверят футболния си бизнес в ръцете на абсолютен аматьор като участие в управлението на най-популярната игра, какъвто де факто е Димитър Бербатов. Който за разлика от тях не е дал и стотинка за футбола. Бербатов така и не можа да разбере, че доверие се печели, а не се дава.

Ако искат да се докажат и да покажат, че могат да управляват футболни процеси, то нека Бербатов и компания да поемат закъсалия Берое. В момента славният някога клуб се управлява от откровен измамник в лицето на аржентинеца Банато. Нека "Трите коня" поканят любимия си треньорски екип в лицето на Александър Томаш и Косьо Мирчев и да спасят любимия на Петър Величков тим - да намерят финансиране, да спасят лиценза, да изградят силен отбор със стабилна издръжка. Тоест да покажат, че умеят да управляват и тогава могат да бъдат сигурни, че хората които издържат българския футбол може да ги приемат за първи сред равни и да им гласуват доверие да управляват българския футбол.

Освен това Бербатов подразни футболната общественост с опита си да узурпира властта в БФС с помощта на държавата. Той не излизаше от кабинета на Руди Гела докато последният бе спортен министър с молби да бъде инсталиран начело на футболния съюз. Бербатов разчиташе да запише „служебна победа“, но това в крайна сметка не се случи.

За се види, че решението на клубовете да не подкрепят Бербатов е правилно сочи и още един факт. При загубата си от Георги Иванов – Гонзо той постъпи по същия начин, както и през 2010-а година, когато в пика на кариерата си се отказа от националния отбор по футбол. Недоволен от загубата в конгресната зала, бившият играч на Манчестър Юнайтед се фръцна и си тръгна. Нещо, което направиха и аверите му Стилиян и Мартин Петров.  Всъщност последните двама си правеха тънките сметки да продължат да живеят съответно в Англия и Испания и оттам да „управляват“ българския футбол дистанционно. А тук да коли и беси Петър Величков….

Футболните хора бяха отблъснати и от факта, че в разстояние на три години Бербатов и неговият екип постоянно оплюваха всеки един потенциален конкурент за поста президент на БФС. Особено много негативи му донесе поведението на неадвоката Георги Градев, който в предизборната борба за този конгрес играеше „ляво крило“ на бившия нападател на Манчестър Юнайтед. Перхидроленият „специалист по спортно право“ без юридическа диплома постоянно и истерично атакуваше всеки един човек, който бе спряган в публичното пространство като кандидат за президент. И ако Стилиян Петров, чието най-голямо достойнство е че е добро момче, все пак донесе някакви допълнителни гласове на Димитър Бербатов, то толкова му отне Градев с поведението си…И не на последно място Бербатов постоянно насъскваше феновете, призоваваше ги към протести и безредици. Всички помнят как невръстни деца бяха закарани да хвърлят домати и яйца по оградата на Националната футболна база в Бояна…За да се стигне до кървавите погроми в центъра на София преди мача с Унгария, които окончателно отблъснаха нормалните футболни хора от Бербатов. Защото се оказа, че човек от екипа му е официални организатор на протеста, превърнал столицата в бойно поле…Е за всичко това някой ден идва сметката…И тя на 15 март 2024 година в крайна сметка беше платена от Димитър Бербатов и компания…