Руски пацифист не иска на фронта в Украйна, а на „Златните”

Животът

17-03-2024, 12:09

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Засега молбата на ИТ специалиста Георги за убежище у нас е отхвърлена.

Руски гражданин поиска да получи статут на бежанец в България заради пацифистични убеждения и нежеланието му да воюва в Украйна. Държавната агенция за бежанците обаче отхвърли молбата му, а решението й е потвърдено и от Административния съд във Варна, съобщава ИА „Черно море“.

ИТ специалистът Георги напуска легално Русия няколко дни, след като е обявена частична мобилизация. На 1 октомври 2022 г. той лети от Москва до Истанбул, а оттам пристига във Варна с българска виза, която му е била издадена година по-рано в руската столица. В България заживява с баща си, който има жилище в курорта „Златни пясъци”.

Георги не е отбил задължителната си наборна служба в Русия, въпреки че е подлежал на призив за такава от пролетта на 2010 г. През следващите години е получавал призовки, на които не се е отзовал и не бил санкциониран. След навършване на 27-годишна възраст е бил зачислен в запас.

Георги твърди, че е напуснал Русия след обявената частична мобилизация, защото имало риск да бъде изпратен в Украйна. Описва се като пацифист, който не иска да убива и да бъда убит в специалната военна операция. Изтъква още, че не желае да участва в нея, защото е незаконна агресия спрямо Украйна. Иска да остане легално в България, като възнамерява да се запише в университет във Варна и да започне сезонна работа в курорта „Златни пясъци”, за която вече имал договорка. 

Според Държавната агенция за бежанците няма никакви данни Георги да е подложен на преследване в родината му и няма опасност за него или близките му. Освен това няма данни след обявяването на частичната мобилизация да е получавал призовка за военна служба.

В мотивите за отказа от агенцията се позовават на справка от тяхната дирекция „Международна дейност“ за актуалната обстановка в Руската федерация. В изготвения през есента на 2023 г. документ се посочва, че частичната мобилизация е приключила и в Кремъл не се обсъжда възможността за втора вълна. Освен това на наборните войници в руската армия е забранено да служат в чужбина, включително и в Украйна. Допълва се, че според руските правила военнослужещи, които отказват да се сражават в Украйна, не могат да бъдат наказателно преследвани. В решението се посочва също, че международните стандарти не определят като бежанец лице, което е избягало от военна служба поради неприязън към нея или от страх от сражения.

Варненският административен съд поставя под съмнение пацифистките убеждения на Георги, тъй като в интервюто му пред Държавната агенция за бежанците той нарича военните действия в Украйна „специална военна операция”. Изразявайки се по този начин, Георги възприема и одобрява наложената терминология от руското правителство за нахлуването в Украйна, смятат магистратите. Те правят извод, че мъжът не желае да се върне в родината си поради лични и битови причини, които го определят мигрант, а не като нуждаещ се от международна закрила.

Съдебното решението, потвърждаващото отказа на Държавната агенция за бежанците да даде на Георги статут на бежанец, може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.