Стотици рибари и хотелиери протестират във Варна срещу перките в Черно море (СНИМКИ)

Новините

18-03-2024, 11:16

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Протестът им бе подкрепен от народни представители и общински съветници от различни политически сили.

Стотици представители на рибарския и туристическия бизнес протестират днес срещу Законопроекта за ветроенергийни мощности в акваторията на Черно море.

Те се събраха пред хотел в близост да Двореца на културата и спорта във Варна. Причината бе, че там днес трябваше да има кръгла маса, организирана от Центъра за изследване на демокрацията по въпроса за развитие на вятърни енергийни паркове в Черно море."От 3 месеца протестираме срещу перките. Това е съсипване на бизнеса. По наша информация искат тези перки да бъдат на 10 метра дълбочина в морето, което е на 300 метра. Ние сме съгласни да са поне на 100 метра дълбочина, което е много по-далеч от брега, както и сервитутната зона да е 1 миля", обясниха рибарите.


"Настояваме за оттегляне на законопроекта и пълно обществено обсъждане", допълниха рибарите във Варна.

Протестът им бе подкрепен от народни представители и общински съветници от различни политически сили.   

"Неясна е ползата от перките в морето. Подлага се на риск и рибарския, и туристическия бранш. Той е и лобистки. Ще вдигне цената на тока. Надявам се, че няма да влезе на второ четене в парламента", заяви депутатът Борислав Гуцанов.

"Категорично сме против. Това е пагубно за рибарския сектор и туризма", допълни народния представител Коста Стоянов.

От първоначалната си точка протестиращите поеха в колона с коли по посока сградата на Община Варна, където баха приети от кмета Благомир Коцев.

Срещата на кмета с рибарите се проведе в зала "Пленарна“ на Общината. На нея присъстваха – от администрацията заместник-кметове, шефове на отдели, а сред рибарите бяха и депутати от БСП и "Възраждане“ – Борислав Гуцанов, Костадин Костадинов и Коста Стоянов.

Сред засегнатите теми бяха и назначението от страна на Общината на Лъчезар Братоев, който отговаря за решаването на един от най-наболелите проблеми – този с ползването на пристанище "Карантината“. Част от рибарите му поискаха оставката. Кметът обясни, че цели да реши стар проблем, поради тази причина, не е това мястото да се прави "другарски съд“, а желае да изслуша колкото се може повече мнения, относно проблема. Същото заяви и за перките в Черно море, въпреки, че това не е в правомощията на Община Варна.

Има приета декларация от Общинския съвет за ветроенергийните мощности в морето. Целта ни е да защитим интереса на варненци, стана ясно от думите на Коцев.

Пред рибарите той пое ангажимента да изслуша всички заинтересовани страни относно казуса с "Карантината“ и до 10-ина дни да излезе с аргументирано становище.

След срещата протестната автоколона тръгна към Аспаруховия мост и от там към рибарско пристанище "Карантината“.