Назначиха проверка за проблемния ремонт на СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна

Мисия Варна

19-03-2024, 10:03

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Настоящият, четвърти, ремонт не предвижда конструктивни промени, а само аварийно отстраняване на дефектите като демонтаж на керемиди, полагане на капаци на билото, подмяна на скарите и др.

За първи път от началото на проекта за ремонт на СУ „Димчо Дебелянов“  през 2019 г. по настояване на кмета на една маса седнаха всички ангажирани страни

Кметът Благомир Коцев поиска пълно разследване на всички нарушения, допуснати през годините от 2019 г. насам при ремонта на покрива на СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна.

Той нареди на администрацията да му се докладва за всички пропуски в строително-ремонтните работи, така че отговорните лица да понесат пълна отговорност за некачественото изпълнение.

Кметът Коцев поиска и качествено приключване на текущия ремонт на покрива, така че да няма никакъв риск за учениците и персонала на училището. В момента тече поредният, четвърти, ремонт от 2019 г. насам, възлагани от предходната администрация.

Тази практика „ремонт на ремонта“ трябва да се прекрати, а надзорът да си върши работата – истински надзор, а не по документи. Това е поредният случай, при който контролът е бил само формален и затова продължава да се прави „ремонт на ремонта на ремонта", заяви кметът.

На извънредната среща стана ясно, че с обществените поръчки, възлагани от предходното ръководство на общината, вече се занимава европейската прокуратура.

Първоначалното изпълнение на покрива напълно се разминава с проекта, докладваха експертите - той е с много по-голям наклон от проектирания, липсват отдушници, гръмоотвод, осигуряващи и снегозадържащи елементи; много от детайлите са поставени на по-големи разстояния от обичайната практика и т.н.

До този момент изпълнителят на първия проект отказва да поеме отговорност, защото обектът бил приет в миналите години и въведен в експлоатация без забележки от страна на РДНСК, авторския и строителния надзор. Кметът възрази остро на тази практика да се подписват документи, без да се осъществява реален контрол.

Настоящият, четвърти, ремонт не предвижда конструктивни промени, а само аварийно отстраняване на дефектите като демонтаж на керемиди, полагане на капаци на билото, подмяна на скарите и др.

Прогнозите на конструкторите обаче, които сега проверяват обекта, са, че конструкцията на покрива е проблемна и довършването на ремонта е само временно решение, като това ще се впише в констатациите.

Освен това, тежката техника при непрекъснатите ремонти напълно е компрометирала настилката на двора на училището, съобщи директорът на учебното заведение, която посочи, че откакто има проблем с този ремонт, за първи път при кмета се събират на подобна среща всички замесени страни.

Решено беше пренасянето на строителните материали за аварийното укрепване да става преди 7 ч. сутринта или след 20 ч. вечерта, както и през почивните дни, за да няма риск за учениците и персонала.

На срещата се обсъди още да се прегледа първоначалният проект, и ако той и към момента не съответства на състоянието на покрива (след настоящия авариен ремонт), да се изработи нов проект за качествено и реално укрепване на конструкцията.

Експертите посочиха, че ремонтите на този покрив са плащани вече няколко пъти и са приемани въпреки лошото им качество. Изпълнителят на строително-монтажните действия поема гаранция за 5 години, стана ясно по време на срещата, а кметът подчерта, че ще има санкции за всички виновни да се стигне дотук лица.

Той даде срок до няколко дни заместник-кметът инж. Пламен Китипов да му докладва за възможното решение, както конструктивно, така и съгласно законите, както и за затягането на контрола от страна на задължените затова органи.

Припомняме, че поредният сигнал на граждани за нарушения и опасности наложи още миналия петък заместник-кметът по сигурността Илия Коев и служители на ОП „Инвестиционна политика“, които осъществяват строителен контрол, да посетят обекта и да връчат предписание за обезопасяването му със стабилни ограждения.