Стогодишен юбилей отбеляза Минка Коджабашева от Соколово

Животът

19-03-2024, 12:38

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тя е родена на 17 март 1924 година в румънското село Касапкьой.

100 години отпразнува сред своите четири дъщери и техните деца и внуци Минка Коджабашева от балчишкото село Соколово. На празника тя бе поздравена от кмета на селото Исмаил Исмаил и получи подарък от Община Балчик, съобщава Радио Варна.

Минка Коджабашева е родена на 17 март 1924 година в румънското село Касапкьой, откъдето е и съпругът и Велико Коджабашев, напуснал този свят преди 36 години. Имат четири дъщери (Калина, Милка, Гинка, Митка), най-голямата ражда, когато е на 22, а най-малката – десет години по-късно. Като многодетна майка има медал за майчинска слава. Баба е на осем внуци, 12 правнуци.

Образованието си получава в Румъния до 7 клас. През 1941 година, по време на преселването, заживяват в Соколово. Там създава семейство със съпруга си през 1945 година. По професия е полевъдка, но след инцидент, при който по чудо оцелява през 1969 година (спасяват я военнослужещи, били на учение по това време в селото), заработва до пенсионирането си през 1975 година в детската градина, а след това помага в отглеждането на внуците. 

„Много благодаря, че сте ме почели, от това по-хубаво няма. Да сте живи и здрави, моите години да надминете“ - приветства събралите се близки, четири поколения, на празника и. Животът е много кратък и трябва да се даряваме с хумор, любов и уважение - убедена е столетницата, че това е рецептата за дълголетието. Когато е на 49 години губи близначката си и до днес смята, че живее годините на сестра си, с която са имали много силна връзка. Следващият голям празник, се шегува, че ще е на 125-атата и годишнина.

Две са столетничките, живеещи в община Балчик по данни на отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване“. Другата жена, която навърши сто години през месец март 2024-та, е варненката Евдокия Грамова, която в момента живее във вилна зона Белите скали край Белия град.