Пожар горя в Дом за умствено изостанали хора във Варненско

Крими

21-03-2024, 10:11

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Там са настанени 90 души. Сред тях няма пострадали.

Пожар е възникнал към полунощ в една от стаите на  Дома за умствено изостанали хора в село Оборище, община Вълчи дол, Варненска област. Няма пострадали от 90-те души настанени в дома, съобщи Радио Варна.

На място са пристигнали четири екипа от Районната противопожарна служба и от Варна, а причините за пожара се изясняват, съобщи комисар Тихомир Тотев – директор на Областната дирекция “Противопожарна безопасност и защита на населението ” във Варна.

Той посочи, че персоналът е действал адекватно и веднага е евакуирал хората, които сега са настанени в други стаи на дома и не се налага настаняването им другаде. Това потвърди и кметът на село Оборище – Весиле Алиева.

Неизгасена цигара е най-вероятната причина, довела до пожара. Това предположение изказа управителят на заведението Илчо Горанов. Очаква се разследващите органи да потвърдят дали версията е вярна.

Пламъците са тръгнали от подпалил се е дюшек в една от стаите, каза той. Дежурният санитар е успял да изведе обитателите веднага при възникване на инцидента. Горанов обясни, че многократно е правил опито да ограничи пушенето, но предвид състоянието на хората там, мерките са неефективни.

15 камери са монтирани в заведението. Материалната база на дома се поддържа и обновява, наскоро са сменени мебелите, закупени и са и 10 нови пожарогасители, обясни още управителят.

В дома са настанени хора на възраст между 21 и 90 години, за тях се грижи персонал от 42-ма души.