Няма да ремонтират улици във Варна, предвидени за нова канализация

Мисия Варна

21-03-2024, 10:21

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ул. „Сирма Войвода“ ще служи като еталон за прилагането на уличната регулация в новите жилищни квартали.

Община Варна е избрала ул. „Сирма Войвода“ в местност „Свети Никола“ като пилотна улица за прилагане на всички стандарти за улична регулация в новите жилищни квартали. Това стана ясно по време на приемния ден на заместник-кмета по правните въпроси и общинската собственост Диан Иванов. 

Той съобщи, че улицата е заложена за проектиране в списъка с обекти за 100 млн. лв., които Варна получи по линия на Инвестиционната програма за общински проекти на Министерството на финансите. Община Варна е собственик на цялото трасе, с изключение на три имота, по отношение на които планът за улична регулация е отменен вследствие на жалби от собствениците. Общинската администрация ще започне разговори със собствениците на тези три имота и след постигане на съгласие с останалите, ще започне изграждането на всички елементи на уличната регулация – настилка, осветление, тротоари и т.н. Тази улица ще послужи като добър пример за жителите на новообразуваните квартали за това, как биха могли да изглеждат и техните улици, каза още Диан Иванов. 

Във връзка със сигнал за лошо състояние на настилката на ул. 11-та в местност „Траката“, Диан Иванов заяви, че Община Варна няма да ремонтира улици, на които предстои изграждане на канализация. Той допълни, че големият проект на варненското ВиК–дружество е до 2026 г. Дотогава Общината няма да влага средства за ремонти на улиците там, за да избегне пилеенето на обществен ресурс. Междувременно гражданите могат да подават сигнали за неработещо улично осветление, стана ясно също по време на приемната. 

Общината ще съдейства на собствениците на имоти, които преди години са изградили със собствени средства водопровод, да не им се начисляват извънредни суми за потребление на вода. До казуса се е стигнало, след като нови жилищни сгради са били присъединени към водопровода, стана ясно на срещата със заместник-кмета. 

Следващият приемен ден на заместник-кмета Диан Иванов е 25 април. Графикът за него е изцяло запълнен. Дата за месец май ще бъде допълнително обявена.