Община Варна иска от държавата двата имота за изграждане на нова сграда на Математическата гимназия

Мисия Варна

21-03-2024, 14:38

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Искането идва, след като 5-годишното право на собственост върху единия от имотите изтича през април, а за другия имот то е изтекло още през 2021 г.

Община Варна ще поиска отново от държавата двата имота, върху които ще бъде изградена новата сграда на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Проектът остава приоритет за управлението на новия кметски екип. Поради тази причина Благомир Коцев е внесъл предложение в Общинския съвет да бъде продължена процедурата по изграждането на новата учебна база.

Единият от имотите, с площ от 7 760 квадратни метра на ул. „Акад. Андрей Сахаров“ № 16, е прехвърлен безвъзмездно на Община Варна с решение на Министерския съвет (МС) през 2016 година. Другият имот – с площ от 14 164 квадратни метра на ул. „Върба“ № 24 – също е прехвърлен с решение на МС през 2019 г. за срок от пет години. Намерението на администрацията е на общата площ от 22 декара да бъде изградено новото здание на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Тъй като през април т. г. изтича петгодишният период за единия от имотите, а проектът за строеж на сградата все още не е реализиран, Общината е длъжна да върне собствеността на държавата.

Порази тази причина от кмета Благомир Коцев е внесено предложение в Общинския съвет на Варна той да бъде упълномощен да проведе процедури за безвъзмездното придобиване в собственост на Община Варна на двата имота.

Междувременно на 8 ноември 2023 г. общинската администрация е възложила изработването на инвестиционен проект на австрийската фирма „Рийглер Рийве Архитекти ЦТ“. Месец по-късно, на 15 декември, пък е одобрен и Подробен устройствен план – план за регулация и застрояване на обекта.

В началото на март тази година, Община Варна получи от австрийската фирма готовия инвестиционен проект за новата база на Математическата гимназия.