Осъдиха условно варненски търговец на ментета

Крими

21-03-2024, 15:04

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В магазин в центъра продавал дрехи, портфейли, колани и други артикули, носещи знаци на общо 29 световно известни търговски марки.

Управител на търговско дружество бе признат за виновен по повдигнатото му обвинение за извършено престъпление против интелектуалната собственост, от което са настъпили значителни вредни последици - по чл.172б, ал.2 от НК. С присъда, на подсъдимия беше наложено наказание от 5 месеца лишаване от свобода. Съдът отложи изтърпяването на наложеното наказание с изпитателен срок от три години.

На 13 юли 2022 г., при извършена проверка в магазин в широкия център на Варна, стопанисван от дружеството на подсъдимия, се установява предлагане за продажба и използване в търговската дейност на различни стоки – дрехи, портфейли, колани и други артикули, носещи знаци на общо 29 световно известни търговски марки, без съгласието на притежателите на изключителните права. Според назначената експертиза знаците, поставени върху намерените в магазина стоки, са сходни със защитените регистрирани търговски марки, което е предпоставка за объркване на потребителите и свързване на знака с оригиналните марки. На над 96 000 лева възлиза общата стойност на инкриминираните стоки, представляващи регистрирани търговски марки по международен ред съгласно Мадридската спогодба, както и по реда регламент на Европейския съюз относно марките. 

55-годишният подсъдим е с чисто съдебно минало. Той трябва да заплати още направените по делото разноски за над 1600 лева. Веществените доказателства – различните стоки, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата, като след влизане на съдебния акт в законна сила следва да бъдат унищожени. Присъдата на Варненския районен съд  подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.