Община Варна започва пролетната обработка срещу кърлежи на зелените площи

Мисия Варна

21-03-2024, 18:13

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Третирането на паркове, дворове на учебни заведения, детски и спортни площадки ще се извърши от 28 март до края на месец май.

От 28 март започва първата за 2024 г. обработка против кърлежи на терени с обществено значение във Варна. Дейностите се извършват от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“. Графикът предвижда първо да се обработят тревните площи в Морската градина и Зоопаркът. Това ще стане в дните 28 и 29 март. 

В периода от 1 до 5 април ще бъдат обработени дворове на учебните заведения в града. Периодът съвпада с пролетната ваканция на учениците, като екипите ще уведомяват дежурните отговорни лица за предстоящото третиране.

Парковете в кварталите „Аспарухово“, „Младост“, „Възраждане“ и „Владислав Варненчик“ ще бъдат третирани в периода от 8 до 10 април. 

Дворовете на детските заведения ще се пръскат от 11 до 30 април, като директорите или други отговорни лица ще бъдат предварително уведомени. Детските и спортните площадки, както и кварталните градинки ще се обработват през целия месец май, като третираните площи ще се обозначават с предупредителни табели. 

Парковите площи ще се обработват в късните вечерни или ранните утринни часове, когато посещаемостта е слаба. Това ще става при подходящи климатични условия (температура, влажност, вятър, валежи, прораснала растителност).

От предприятието допълват още, че използваните биоциди са предназначени за битова употреба и са с ниска токсичност.