Разбиха група за престъпления с културни ценности, действала и във Варна (СНИМКИ)

Крими

21-03-2024, 18:29

Снимка:

МВР

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Иззети са над 500 предмети, сред които тракийски шлем и антични златни накити.

Група, извършвала престъпления с културни ценности, е разбита при акция на ГДБОП. Специализираната операция е проведена на територията на София и областите Варна, Стара Загора и Благоевград, информират от МВР.

Действията са предприети след продължително разследване, в хода на което са събрани данни за противозаконна дейност на организирана престъпна група за търсене, държане, отчуждаване и трафик на движими културни ценности. Установено е също договаряне на продажба и трафик на античния шлем и обеците срещу значителна сума.

На 14 адреса са иззети над 500 предмета, носещи белези на културни ценности, сред които: тракийски шлем; антични златни накити от IV-III век пр.н.е. - 7 части с общо тегло около 400 грама, 22 карата; античен шлем с произход Източна Азия приблизително от II век пр.н.е. и две антични златни обици. Назначени са експертизи за установяване на автентичността им.

Открити са също така незаконно притежавано гладкоцевно огнестрелно оръжие и множество боеприпаси от различен калибър, 9800 евро, 18 мобилни телефона, 5 металотъсача,  лаптоп и множество флаш памети.

В хода на мащабните действия за срок до 24 часа са задържани 12 души. Действията на разследващите по случая продължават.