Почистиха деретата, каналите и канавките във Варна

Мисия Варна

22-03-2024, 15:19

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Във връзка със Световния ден на водата, 22 март, еколозите при Община Варна призовават гражданите да не допускат замърсяване на водните обекти.

Възстановена е проводимостта на деретата, отводнителните (охранителните) канали и канавките на територията на община Варна, отчитат от дирекция „Екология и опазване на околната среда“. В продължение на 6 месеца 46 обекта са почистени от битови и растителни отпадъци, суха и паразитна растителност, наноси и земни маси.

За да се осигури нормалната проводимост на водните обекти, общинската администрация ежегодно възлага тяхното почистване. Контролът по дейностите се осъществява от еколозите при Община Варна и инспекторите “Екологичен контрол” от районните и кметски администрации.

В екокалендара на Дирекция „Екология и опазване на околната среда“ е и днешният Световен ден на водата. Служители на дирекцията проведоха открит урок на тема „Водата за пиене като изчерпаем природен ресурс“ на ученици от III Природоматематическа гимназия „Акад. Методий Попов“. Учениците бяха запознати с начините за опазване на този ценен ресурс в два аспекта – пестене на вода и предотвратяване на замърсяването.

Тази година Световният ден на водата е под надслов „Вода за мир“. Международната инициатива обединява десетки хиляди хора по света и има за цел да повиши тяхната осведоменост и да ги прикани към действия за справяне с кризи с водата и канализацията. В тази връзка екоспециалистите в Община Варна призовават гражданите да не изхвърлят отпадъци в канализационната мрежа, отводнителните канали, деретата, канавките и водостоците.