ВиК – Варна отвори врати за ученици в Световния ден на водата

Животът

22-03-2024, 17:35

Снимка:

ВиК - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Дружеството планира стипендиантска и стажантска програма за младежи от професионалните гимназии.

Ученици от специалност „Водно строителство“ от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия – Варна бяха специалните гости по случай  Световния ден на водата във „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД. В два последователни дни те разгледаха единственият по рода си Музей на водата, който бе открит през 2019 година на територията на дружеството. В него са изложени експонати от цялата 113-годишна история на водоснабдяването във Варна. Най-голям интерес предизвика 3D макетът, който  проследява  целия цикъл на водата - от водоизточниците до потребителите, както и пътят й обратно към инсталациите за пречистване и връщането й в природата.

„Питейната вода е само 1% от водата на планетата затова трябва да се научим да я пазим и пестим“, обясни на гостите зам.-управителят на дружеството Яна Маринова.

Възпитаниците на професионалната гимназия посетиха и модерната Централна диспечерна служба. Там те научиха как се проследява в реално време състоянието на всички съоръжения и системи на територията на дружеството, приемат се и се обработват сигналите за аварии.

Младите гости на водоснабдителното дружество видяха и първият водоем, наречен „Царският“ заради изграждането му по времето на Цар Борис III, а след това посетиха и Помпена станция „Никола Вапцаров“.

Учениците от специалност „Водно строителство“ взеха активно участие и в засаждането на част от 200-тата дръвчета (гледичия, акация, орех и явор), които по инициатива на „Български ВиК холдинг“ станаха част от озеленяването на териториите всички обекти на водното дружество в областта. 

По време на церемонията те научиха от управителя на дружеството Веселин Русев за стартиращата дългосрочна програма за привличане на млади кадри за работа в дружеството. Той покани учениците да реализират своите задължителни практики във „ВиК – Варна“ ООД, за да се запознаят отблизо с работата на различните отдели, да участват в различните дейности, за да са сигурни в бъдещата си професионална реализация. На най-мотивираните и ангажираните с учебния процес инж. Русев обеща да се обмисли сериозна стипендиантска програма, която да подпомогне обучението им.

„Целта на инициативата ни е „ВиК – Варна“ да се превърне в желан работодател за младите хора, а ние да си „отгледаме“ кадри още от ученическия чин, които след завършването си да навлязат бързо и уверено в работата на дружеството, каза още инж. Русев. „Предстоят срещи с голяма част от средните и висши училища в областта, за да представим дейността на дружеството и възможностите за кариерно развитие в него. „ВиК – Варна“ ще се цифровизира и дигитализира и на нас ни трябват млади, квалифицирани и мотивирани кадри“, добави той.