Бранимир Балачев: Преговорите за ротацията вече са без крайни срокове

Новините

23-03-2024, 16:49

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По думите му определените крайни срокове са донесли повече негативи отколкото позитиви.

Никой вече не поставя срокове за съставяне на ново правителство. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ варненският депутат от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев. По думите му определените крайни срокове са донесли повече негативи отколкото позитиви. „Идеята беше този процес да завърши максимално бързо, но това от своя страна породи проблеми с недоизказване, недоглеждане и времева невъзможност да се търсят допирни точки“, допълни Балачев. Той коментира и хипотезата, в която евентуално се назначи служебен кабинет, с оглед промените в Конституцията, касаещи правомощията на президента на България:

Президентът Румен Радев няма тази свобода сам да избира министър председателя и сам да посочва министрите, които ще бъдат в служебния кабинет. Сложна е процедурата, не е била практикувана до момента. Нито президентът би могъл да каже по какъв начин би съставил това правителство, нито ние като политически сили имаме опит в тази нова ситуация. Едно е сигурно обаче - цялото управление на служебното правителство ще бъде под контрола на работещ парламент. Той ще престане да съществува в момента, в който ЦИК обяви новите депутати и се формира НС, тогава старият парламент ще престане да съществува.

Балачев не се съгласи с изказването на президента Румен Радев, че не е ясно кой ще носи отговорност за назначението на министри в служебните кабинети. „Той има правомощието да избере министър-председател от четири опции след промените в конституцията. От там нататък с новия премиер може да съгласува и имената в служебното правителство“, допълни варненският депутат.

Индикациите, че преговорният процес за ротацията няма да е лесен, са били видими още месец преди 6-ти март, когато правителството на Николай Денков подаде оставка, каза Бранимир Балачев. Според него тогава са започнали странните изказвания на представители на ПП, които напомняли, че смяната на правителството всъщност е смяна само на фигурата на министър-председателя. „Премиерът ръководи Министерски съвет, реалната изпълнителна функция на държавата се осъществява от министерствата. Няма как да поемаш отговорност за управлението с един министър-председател“, аргументира се Балачев. Той допълни, че когато от ГЕРБ-СДС са поискали равнопоставеност, от страна на ПП/ДБ се чули гласове, че няма необходимост от нови министерски лица, защото настоящите били идеални. „С което ние не сме съгласни“- каза варненският депутат. По думите му, бързането с подаване на оставката е показало, че некоалиционните партньори са се опитали да ги поставят пред свършен факт.