Мария Габриел оттегля кандидатурата си за премиер (ВИДЕО)

Новините

24-03-2024, 15:34

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат.

Мария Габриел обяви, че ще внесе писмо за оттегляне на кандидатурата си за кандидат за министър-председател, съобщава Tribune.bg
"Ще има важен дебат за важните неща и ще се отиде на преговори след избори с уважение към другия и ясен ангажимент за начина, по който да се случват нещата", допълни Габриел.

"Имаше разговори и през последните три дни, ГЕРБ направи жест и отстъпи", посочи Мария Габриел. "Ние казваме "не" на постоянните нови условия", допълни Габриел. 

"Последните 9 месеца видяхме, че важни реформи се случват с ГЕРБ, показвахме, че можем да отстъпим в името на националния интерес и в името отново да има правителство ние отново направихме жест и отстъпихме. Вместо това да бъде оценено постъпи ново искане. Тук ние казваме НЕ на нови условия, защото изпълва групата на ГЕРБ и партията с искане за равнопоставеност, заяви Габриел на брифинг на партията

Тя остава като вицепремиер и външен министър в кабинета „Денков“

Изразявам съжаление за ситуацията, защото направихме много отстъпки, но има основа, които ще бъдат след провеждането на изборите. Ще остана вицепремиер и министър на външните работи. В опцията за избор искам да кажа, че кампанията ще зависи от нас, дали ще бъде използвана за нахъсване на хората, ще се манипулират хората или ще открим какво ясно искаме за България и за важните неща, за да се отиде на преговори след изборите. 

Заявявам ясно, че ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат.

"Ние казваме "Не" на каквито и да било нови условия. Казваме "Не" на преговори за втори мандат", заяви още Габриел.  

Тя заяви, че са отстъпили за министерство на енергетиката и е последвало ново искане за МВР. "Не бива да се вторачваме в постове и министерства, а в начина, по който се случват", каза Габриел и подчерта, че не може когато има последна договорка да се появява нова и нова, когато си проявил дух на отговорност да се губи времето. "Ние разминавания и различия по големите теми нямаме", каза още Мария Габриел.

По повод думите на Асен Василев тя подчерта, че не е очаквала лично извинение, а за всички жени и майки, които са избрали да градят кариера с висок професионализъм.

Рая Назарян заяви, че се е изготвило едно добро споразумение, което ще е добра основа за след изборите. Но са изречени тежки обиди и не е могло да се надсочи неокалиция. Назарян благодари на Габриел, че въпреки напрежението последните дни не е загърбила работата си на външен министър, като е ползвала всички свои международни контакти, за да върне в българите от кораба "Руен".

Деница Сачева допълни, че повече в такива игри не желаят да участват, не искат да допринасят за политическото разложение в страната и да се злоупотребява с търпението на българските граждани.

"Мария Габриел е дала максимума от себе си и диалогичност, с достойнство е защитила парламентарната група, като няма да допуснат повече да се бъдат притискани и непрекъснато да се сменят правилата. "Всичко свърши, след избори ще рестартираме, искаме българските граждани да решат кой има тяхното доверие да управлява и да прави всички тези реформи, за които се говори. Липсата на принципи взриви сглобката", заяви Сачева.

Теменужка Петкова допълни, че това, което е взривило преговорите е борбата на ПП-ДБ за власт и постове.

"Този политически рекет, който беше наложен върху ГЕРБ е крайно време да бъде преустановен", подчерта Петкова.