Домашен арест за пиян шофьор, причинил смърт на пътя

Крими

26-03-2024, 18:45

Снимка:

ВАС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Убил жена и ранил друга при ПТП на 22 април миналата година в с. Бозвелийско.

20-годишен мъж, обвинен в предизвикване на фатално пътно-транспортно произшествие, бе поставен под домашен арест по силата на определение на Варненския апелативен съд. Горната инстанция отмени съдебния акт на Окръжния съд във Варна, с който Илия И. е бил задържан под стража. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 22 април миналата година в с. Бозвелийско управлявал автомобил с превишена скорост, загубил контрол над него и по непредпазливост причинил смъртта на млада жена и телесна повреда на друга. При разрешени в населено място 50 км/ч той шофирал със 128,5 км/ч. Автомобилът се ударил в стълб от електропреносната мрежа. Деянието е било извършено в пияно състояние. Първоначално за причиненото произшествие е бил привлечен друг обвиняем. Илия И. е бил задържан на 19 март тази година. 

Адвокатът заяви, че по смисъла на закона престъплението е тежко, но неумишлено и е извършено по непредпазливост. Той изключи опасността подзащитният му да се укрие, защото се е явил, когато е бил призован. През изминалия дълъг период, ако е имал подобно намерение, е можел да го реализира. Предстои му полагане на държавни зрелостни изпити, поради което подходящ е домашният арест, аргументира се процесуалният представител.

До момента на привличането си като обвиняем преди две седмици, младият мъж не е бил под заплаха от наказателно преследване и затова не е имало риск от укриване, противопостави се представителят на Апелативна прокуратура – Варна. Деянието е с много висока обществена опасност. Произшествието е допуснато в населено място, с изключително превишаване на максимално допустимата скорост и след употреба на алкохол. Илия е опитал да осуети разкриването на истината. Има опасност да извърши престъпление, като въздейства на свидетели. 

Въззивният съд потвърди становището на първата инстанция, че е обосновано предположението обвиняемият да е извършил вмененото му във вина деяние. Еднопосочни са гласните и веществените доказателства, проверени по експертен път. Съдът съобрази повдигнатото обвинение, характеристиките на деянието и данните за личността на обвиняемия. Съществува опасност той да извърши престъпление. Наличието на този риск и на обоснованото предположение са основание за вземане както на „задържане под стража“, така и на втората по тежест мярка за процесуална принуда – домашен арест. Изготвената съдебно-психиатрична експертиза не дава категоричен отговор за съществуването на заболяване, каквото е описано в епикриза. Съдът взе предвид и предстоящото полагане на изпити за завършване на средно образование от обвиняемия. Комплексният анализ на обстоятелствата обуславят съществуването на важни социални причини, които не налагат настаняване в местата за лишаване от свобода на Илия И. Младежът обаче ще търпи сериозните ограничителни въздействия на втората по тежест мярка за неотклонение – домашен арест, контролиран със средство за електронно наблюдение.

Определението на Апелативния съд във Варна е окончателно.