Съдят трима, заплашвали свой познат и го карали да тегли кредити във Варна

Крими

26-03-2024, 18:48

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мозъкът на манипулацията била млада дама, оплела в мрежите си колега.

Обвинителен акт срещу млада жена и двама мъже, заплашвали и принуждавали свой познат да тегли кредити и да им предоставя взетите от банки суми, внесе в съда Окръжна прокуратура - Варна. Престъплението, за което К.Г., И.Д. и М.И. ще бъдат съдени е по чл. 214, ал. 2, т. 1, във връзка с чл. 213а, ал. 2, т.4 от НК, като един от мъжете и жената са извършили деянието в продължителен период от време.

През месец август 2019 година, обвиняемата К.Г. и пострадалият се запознали на работното си място. Постепенно младата жена, която тогава била на 21 години, се сближила с потърпевшия и започнала да му иска дребни суми пари, тъй като изпитвала финансови затруднения. Мъжът проявявал разбиране и съпричастност към нея и винаги откликвал.

Така в К.Г. се породила идеята да се възползва от добрината на потърпевшия. Разказала на своя приятел И.Д. за него и заедно с техен общ познат – М.И., решили да извлекат полза от това познанство. Жената запознала останалите двама мъже с потърпевшия като не ги представила с истинската им самоличност. Първоначално тримата опитвали да манипулират пострадалия, като го молели да им предоставя пари под претекст, че ще му ги върнат. Но той бързо се усъмнил, че го подвеждат. Тогава тримата обвиняеми започнали да използват заплахи и закани спрямо него. Младият мъж бил много неуверен и притеснителен и поведението на К.Г., И.Д. и М.И. го плашело, поради което няколко пъти изпълнил техните нареждания.

В периода от 5 до 22 октомври 2019 година, с цел да бъде набавена имотна облага за някой от тримата обвиняеми или за тримата заедно, общо четири пъти потърпевшият бил принуждаван чрез заплашване да вземе банкови кредите, средствата от които предоставял на някого от тях.

Последно М.И. опитал да принуди жертвата да изтегли своите лични спестявания в размер около 8000 лева от банковата си сметка и да му ги предаде. Тъй като тегленето можело да се случи само в обслужващия клон на банката, използвана от потърпевшия, той бил принуден да го посети. Банковите служители там познавали младия мъж и тъй като той им се сторил много притеснени объркан, управителят на офиса незабавно сигнализирал адвокатът му за случващото се. Опитът бил осуетен, а подаденият по-късно сигнал за предходните събития сложил край и на изнудването.

Предстои делото срещу К.Г., И.Д. и М.И. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат наказания „лишаване от свобода“ за срок от 2 до 10 години, както и „глоба“ в размер от 4000 до 6000 лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото, притежавано от всеки един от тях.