Община Варна ще инициира кампания за набиране на приемни семейства в региона

Мисия Варна

28-03-2024, 10:05

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Към момента Областния екип за приемни семейства към Община Варна работи с най-големият брой утвърдени приемни семейства на територията на страната - 121.

Община Варна ще организира кампания за набиране на нови приемни семейства, които да бъдат привлечени в помощ на деца, нуждаещи се от грижи и дом. Това заяви днес заместник-кметът по социални дейности и здравеопазване Снежана Апостолова по време на второто за годината заседание на Комисията по приемна грижа. На него присъстваха доставчиците на социални услуги, експерти по социално подпомагане и закрила на детето, представители на РЗИ, Областният екип по приемна грижа, неправителствени организации.  

След извършените анализи на процесите, свързани с развитието на приемната грижа в региона, е отчетена потребност от набиране на нови 25 професионални приемни семейства, стана ясно на срещата днес. Осем от тях са за новородени, категория 0-3 г., 10 са за деца с увреждания и 7 - за деца с девиантно поведение. 

За тази цел Общината ще организира обширна информационна кампания, с която да привлече нови семейства, които да дадат шанс на деца, нуждаещи се от щастливо и спокойно детство. Инициативата ще включва реклама в електронните и дигиталните медии, печатни материали, специализирани предавания и мероприятия. Ще бъдат организиран Ден на отворените врати и Ден на приемната грижа, в които кандидати за приемни родители ще имат възможност да се срещнат с експерти от сектора и с вече утвърдени приемни семейства. Желаещите ще могат да се запознаят с всички условия и изисквания за приемните родители, за да вземат обосновано решение.

Към момента Областния екип за приемни семейства към Община Варна работи с най-големият брой утвърдени приемни семейства на територията на страната - 121. 33 от семействата са на територията на града, останалите са в общините Аксаково, Аврен, Белослав, Ветрино,  Вълчи дол, Долни Чифлик, Девня, Дългопол, Провадия и Суворово.