Община Варна е избрала два терена за създаване на нова Индустриална зона

Мисия Варна

28-03-2024, 16:14

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Приоритет в работата на екипа на администрацията е запазване и увеличаване на човешкия капитал в града, заяви зам.-кметът Снежана Апостолова по време на конференцията „Време е за Update“, която се провежда днес в аулата на ИУ.

Най-важен приоритет в работата на екипа на Община Варна е запазване и увеличаване на човешкия капитал в града. Със своите шест университета Варна притежава изключителен потенциал за развитие на човешките ресурси и умения. Ние залагаме на младите образовани хора и вярваме, че ще успеем да им осигурим един град, в който да се образоват, в който да се развиват и в който да предпочитат да живеят. Това заяви заместник-кметът Снежана Апостолова по време на конференцията „Време за Update” –  заключителното събитие на едноименната национална кампания, част от европейската Програма „Развитие на човешките ресурси“ в рамките на Европейската година на уменията. 

Част от мерките, с които екипът на Община Варна ще стимулира тясното сътрудничество между образователната система и бизнеса е създаването на индустриална зона, подчерта заместник-кметът Апостолова. Още с встъпването си в длъжност новото ръководство е разгледало две места с потенциал за реализацията на този приоритет. Като подходящ е избран терен в община Аксаково,  вариант е и обширен имот в Западна промишлена зона 2. Създаването на индустриална зона е от изключителна важност за развитието на Варна, за привличане на инвестиции, за разкриване на нови работни места и разширяване на бизнеса в региона, поясни Апостолова. Като фокус в работата на екипа тя посочи и свързаността на града, като изтъкна, че голяма част от усилията са насочени към подобряване, реконструкция и разширяване на транспортната и логистична инфраструктура на Варна.  

Конференцията „Време е за Update“ се провежда днес в аулата на Икономически университет – Варна, който заедно с Областна администрация е партньор на събитието. Конференцията беше открита от ректора на ИУ проф. Евгени Станимиров, присъстват още министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, Огнян Златев – старши съветник по провеждането на Европейската година на уменията, областният управител на Варна проф. д-р Андрияна Андреева.

Основни участници в събитието са представители на институциите и местната власт, национално представените организации на работниците и служителите, университетски преподаватели, ИКТ клъстер – Варна, местни и национални работодатели. Теми в конференцията са най-търсените от бизнеса умения в условията на дигитална трансформация, както и възможностите за включване в образование и обучение, което да даде конкурентни предимства на хората в трудоспособна възраст.