Големи хотелиери създават нова асоциация

Туризъм

28-03-2024, 18:30

Снимка:

TravelNews

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Наскоро "Албена" АД напусна Националния борд по туризъм, като Красимир Станев беше най-големият защитник за останавето Зарица Динкова на поста ѝ.

Част от големите хотелиери в България планират да създадат нова браншова асоциация. Това съобщиха за TravelNews част от учредителите. Те ще се съберат утре, 29 март 2024 г., в "Гранд хотел Милениум" в София за нейното създаване. „Не може ресторантьорите да управляват държавата, а ние хотелиерите да не сме представени във властта“, обяви пред TravelNews Гриша Фиданов, собственик на българската хотелиерска верига „Грифид хотелс“, който ще е един и от учредителите. Той е сред най-големите собственици на обекти в Златни пясъци.

Сред останалите двигатели на новата асоциация се очаква да бъдат Красимир Станев, изпълнителен директор на „Албена“ АД, и Венцислав Танчев, собственик на хотелите „Модус“ във Варна и Wave resort край Ахелой. Други сред учредителите се очаква да бъдат хотелиерът Веселин Данев (собственик на хотелите "Сол Луна Бей Ризорт" в Обзор, Melia Grand Hermitage в Златни пясъци, Melia Sunny Beach и "Сол Несебър Ризорт"), строителната фирма НИКМИ, която има няколко градски хотела, и други.

В момента има още две организации на хотелиерите – Националният борд по туризъм (НБТ), в която влизат също големи хотелиери, и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), разполагаща с редица регионални структури и държи правата с големи отстъпки за заплащането на авторските права в музиката от хотелиери и ресторантьори към „Музикаутор“.

Наскоро "Албена" АД напусна Националния борд по туризъм, като Красимир Станев обяви, че обмисля да направи същото и с БХРА. Причина затова стана, че от НБТ и някои регионални структури на БХРА поискаха смяната на министъра на туризма Зарица Динкова при ротацията. Самият Станев беше най-големият защитник за останавето й на поста.  

В регистъра на туристическите сдружения фигурират вече над 240 организации, показва справка в сайта на Министерството на туризма.