Концентрациите на прах от Сахара във Варна са ниски

Животът

31-03-2024, 14:36

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Морето действа като бариера и пази въздуха чист.

Пренос на сахарски прах се наблюдава в момента над България. Концентрациите са средни и високи в районите на Западна България, като над Източна България са сравнително ниски, съобщиха за Радио Варна от НИМХ – Филиал Варна.

Морето е една от причините за по-чистия въздух в района на Варна, другата причина е вятърът, който днес и утре ще духа от юг – югоизток.

Възможно е във вторник да има леко повишение на сахарски прах над морската столица, когато се очаква вятърът да се обърне от север.

Причината за високите нива на сахарски прах в момента е силен средиземноморски циклон, позициониран над Италия и Франция. Той засмуква огромно количество сахарски прах в атмосферата, а околните ветрове съпътстващи циклона, го разнасят към Балканите и Източна Европа.

Преносът на сахарски прах е явление, обичайно за България. В пролетните месеци атмосферната циркулация относително често води до увличане на частици от пустинята Сахара, които с юг-югозападен пренос достигат и до нашата страна.

Силно запрашаване над Варна със сахарски прах имаше през 2012 година, когато градът беше буквално замъглен от него. Тогава от Регионалната инспекция по околната среда и водите обясниха, че вероятно въздушни течения са донесли пясъците от поредната разразила се в Сахара буря.