Не се очаква поскъпване на агнешкото за Великден тази година

Парите

02-04-2024, 10:45

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На дребно във фермите можем да намерим агнешко за около 12-14 лева за кг живо тегло, а за трупно - 27-28 лева за кг.

Тази пролет очакваме същите цени на агнешкото месо спрямо миналата година. Това съобщи за Радио Варна Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация в България. 

Цената на едро за агнета в кланиците е между 7 и 9 лева без ДДС на кг. На дребно във фермите можем да намерим агнешко за около 12-14 лева за кг живо тегло, а за трупно - 27-28 лева за кг. "Не би следвало да е по-скъпо в магазините", посочи Караколев. 

Агнешко месо, внос от Северна Македония, ще има по магазините тази година. Проблемът, посочва Колев, е че в магазинната мрежа у нас се прилагат манипулации - македонското месо се предлага като българско и по този начин се получава една по-висока цена, тъй като в западната ни съседка продават агнешкото с 20 % по-евтино. 

Миналата година органите по безопасност на храните са заловили в Кърджали над 30 тона агнешко от Северна Македония с премахнати печати и предлагано за българско, каза още Караколев. Трябва да има стриктен контрол, за да няма такива практики и тази година, категоричен е председателят на НОКА.

Около 4 евро за живо тегло се предлага тази година е Северна Македония, а в Румъния цените варират от 4 до 4,50 евро за кг. "Няма голяма разлика в цените на месото тази година", допълни Караколев. 

Прясното месо има свеж цвят, по него няма тъмни петна и не е сухо. "Започне ли да тъмнее агнешкото, значи е старо", посъветва Симеон Караколев. 

Купуването на месо от ферма остава най-добрият и сигурен вариант, при който можем да сме сигурни в това, че ще сложим на трапезата си прясно месо, допълни той.