Правят безплатни тестове за рак на дебелото черво във Варненско

Животът

02-04-2024, 14:35

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кампанията е насочена към хората на възраст между 50 и 74 години и ще продължи до края на юни.

Започна кампанията „Заедно срещу рака на дебелото черво“, организирана от Фондация „Лъчезар Цоцорков“. До края на юни програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване.

Кампанията е насочена към хората на възраст между 50 и 74 години, тъй като в тази възраст рискът от развитие на рак на дебелото черво се увеличава многократно. Изследването е за скрито кървене. То установява наличието на кръв във фекалиите, която не е видима с просто око.

Тестовете, които от фондацията предоставят на лабораториите са с над 98 % точност. Те са имунохимични тестове и не изискват досегашната тридневна диета преди изследването.

Три са партньорските лаборатории в района на Варна, които извършват изследванията. Скринингът обхваща и по-малките населени места - Вълчи дол, Балчик, Долни Чифлик, Тополи, Белослав, Бяла, Провадия, Дългопол. В цялата страна функциониран 325 места, които приемат проби. Лабораториите са инструктирани да не вземат такса биологичен материал.

Ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт от злокачествено заболяване в България. Това е и вторият най-често срещан рак при жените и третият най-разпространен при мъжете в страната. Скринингът на здравото население със специфични тестове води до ранно откриване на този вид рак и диагностицирането му в неговия предклиничен стадий. Тогава лечението е най-ефективно.