Кръгла маса за ветрогенераторите в Черно море ще организират от Асоциация "БГФИШ"

Новините

03-04-2024, 14:44

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сред основните теми, които бяха обсъдени са състоянието на аквакултурите, новите чужди видове в Черно море и възможностите, които представя оперативната програма Морско дело, рибарство и аквакултури.

Консултативният съвет за Черно море проведе заседание във Варна. В съвета членуват близо 20 организации от България и Румъния. Сред основните теми, които бяха обсъдени са състоянието на аквакултурите, новите чужди видове в Черно море и възможностите, които представя оперативната програма Морско дело, рибарство и аквакултури. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГФИШ“.

Асоциацията ще организира кръгла маса във връзка с изграждането на ветрогенератори в Черно море, съобщи още д-р Йордан Господинов. Форумът ще се проведе във Варна и за участие в него ще бъдат поканени учени, които са специалисти в различни области. Сред тях ще е и известният климатолог проф. Георги Рачев. 

Всеки момент се очаква да бъде публикувана заповедта на земеделския министър в оставка, с която да бъде наложена временна забрана за улов на бяла пясъчна мида. Все още обаче не е ясно дали забраната ще влезе в сила от 15 април или от 1 май, каза още Йордан Господинов. Научните институти и рибарските сдружения все още не са единодушни за това колко да продължи тази забрана. В последните години количеството на уловената бяла мида все повече намалява, което показва, че има проблем с популацията и такава забрана е належаща.

Йордан Господинов допълни още, че от асоциация "БГФИШ" са подали молба до Областната администрация във Варна да бъдат включени в комисията, която дискутира въпросите за лодкостоянките и рибарските пристанища във Варна. "С част от асоциациите работихме по текст на писмо, което ще внесем до Областната администрация и до кметовете с молба за подкрепа. Ние заставаме зад хората, които имат разрешение за стопански риболов, които ловят риба и декларират риба и същевременно плащат данъци. Нашето писмо ще е да се отдиференцират няколко лодкостоянки, които са важни за Варна, където да се направи ПУП, терените да се узаконят, да знаят къде са... Ние имаме поглед върху рибарските пристанища. Искаме да се подходи професионално. От Консултативния съвет препоръчахме на страните-членки да подготвят рибарски пристанища, които да отговарят на всички изисквания за крайна граница", каза още Господинов.

По думите му трябва да бъдат издадени предписания, които ясно и точно да дават информация за всичко, което трябва да се прави за безопасността на хората.