Отпускат 24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро

Мисия Варна

04-04-2024, 09:48

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Средствата се отпускат по проект, подписан между кмета на Варна Благомир Коцев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

За ремонта на тръбопровода за опасни води на дъното на Варненското езеро са отпуснати 24 млн. лв.

Средствата се отпускат по проект, подписан между кмета на Варна Благомир Коцев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

20 млн. лв. от средствата по договора ще бъдат използвани още тази година, съобщиха от Община Варна.

През ноември миналата година Община Варна обяви обществената поръчка за избор на изпълнител, който да извърши ремонта на фекалната тръба под Варненското езеро. Обявлението бе с прогнозна стойност от близо 19.5 млн. лева без ДДС.

Според обществената поръчка срокът за изпълнение на СМР е до 224 календарни дни.

Преди обявяване на поръчката бяха проведени няколко опита за пазарни консултации за ремонта на напорния тръбопровод за отпадъчни води. Ход на процедурата се даде, след като Министерството на околната среда и водите даде одобрение за ползване на обекта от Община Варна. Получаването на разрешението дойде над година след подадено заявление от страна на местната управа. Според Общината направеното удълбочаване е неефективно, защото тръбата си е на старата дълбочина.

Moreto.net припомня, че три фирми подадоха през 2023 г. проектни предложения при пазарните консултации. Най-високата оферта от 30,4 млн. лв. без ДДС е на "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД. Предложението на ДЗЗД ЕС БИЛД е на стойност 28,7 млн. лв. без ДДС. Най-ниска цена са дали от "Строителен и технически флот" - 19,5 млн. лв. без ДДС /23,4 млн. лв. с ДДС/