Бум на ухапаните от кърлежи във Варненско

Животът

06-04-2024, 10:50

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

27 случаи са докладвани в РЗИ само в рамките на областния център.

Огромен ръст на ухапаните от кърлежи във Варненско, отчита РЗИ за периода 29 март - 4 април. 36 човека са докладвали за близка среща с опасното насекомо само през изминалата седмица. 27 от тях са от Варна, а останалите 9 са в рамките на областта, съобщава ИА „Черно море“.

Първото за годината косене на тревни площи започна във всички райони на Варна едва преди дни. Според графика се очаква дейностите да приключат в края на месец май, като това зависи и от метеорологичните условия. 

Дотогава внимавайте къде ходите защото ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено, затова често остава незабелязано. Заразяването на човек става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, по рядко чрез смачкване с пръсти и попадане на съдържимото на кърлежа през конюнктивата. За предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни, поради което ранното сваляне на запития кърлеж е най-добрата профилактика. Възможно е заразяването да стане само часове след запиването на кърлежа.

Кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно, съветват от РЗИ. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко запилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване.

Неправилно е и мазането на мястото на запития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза.

По същия начин трябва да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци.