Възпитаници на МГ-Варна с първите места от Националната олимпиада по философия

Животът

09-04-2024, 10:37

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Общо 72 ученици стигнаха до финала на 36-тата ученическа олимпиада, в която участваха общо 1 082 ученици от цялата страна.

Ема Станкова и Ивайло Христов от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна са първенците в двете възрастови групи на Националната олимпиада по философия. 

Ема е десетокласничка, а Ивайло - от 11 клас в МГ-Варна. 

"Започнах да се занимавам с философия по-активно преди две години, а първото ми явяване на състезание беше в девети клас", сподели за Радио Варна Ивайло Христов. 

"За мен математиката и философията имат много общи неща. И двете науки стимулират креативността и търсенето на решения на най-неочакваното място", коментира от своя страна Ема Станкова. 

Да не мислят по шаблон е едно от най-големите предимства, които дава на талантливите ученици любимият им предмет.

На националния кръг учениците решаваха тест с въпроси от история на философията и писаха есета. Всеки имаше възможност да си избере възможност да разсъждава по три фрагмента. От осми до десети клас избираха между части от „Наследството на Европа“ от Ханс-Георг Гадамер, „Духът на християнството и неговата съдба“ на Хегел и от Хераклит. Изборът на учениците от десети и единадесети клас беше между фрагменти от „Кризата на европейските науки и трансценденталната феномемология“ на Е. Хусерл, „Богословско-политически трактат“ на Б. Спиноза и от „Веселата наука“ на Фридрих Ницше.

Отличените с първо място есета са по фрагмента от Гадамер „Човечността на съществуването ни зависи в крайна сметка от това, доколко успяваме да се научим да виждаме заложените в нас граници спрямо същността на другите“ и по фрагмента от Хусерл „Науките се градят върху саморазбираемостта на жизнения свят и изхождайки от нея, се ползват за своите конкретни цели от онова, което конкретно им е необходимо. Но да се ползва жизненият свят по този начин не означава самият той да се изучава научно в собствения му начин на биване“.

Общо 72 ученици стигнаха до финала на 36-тата ученическа олимпиада, в която участваха общо 1 082 ученици от цялата страна.

Победителите ще бъдат включени в подготовка за излъчване на национален отбор, който ще участва в международната олимпиада по философия. България е инициатор и е сред основателите (заедно с Германия, Полша, Румъния и Турция) на тази международна олимпиада, която се провежда за първи път през 1993 година в България. След 2001 г. организацията на олимпиадата се поема от Международната организация на философските общества и днес в нея участват ученици от около 60 държави. През годините българските ученици са печелили златни, сребърни и бронзови медали.