РЗИ: Драстичен ръст на ухапванията от кърлежи във Варна тази пролет

Животът

10-04-2024, 14:12

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Въпреки това няма ръст на случаите на лаймска болест.

Драстичен ръст на ухапванията от кърлежи отчитат от Регионалната здравна инспекция във Варна тази пролет. 36 души са потърсили медицинска помощ с този проблем в периода 24 март - 4 април. 25 са ухапванията през втората седмица на този месец. Това се дължи на факта, че в момента е много топло, а проблемът не е само в областта. В София ситуацията е идентична, като представители на ВМРО в столицата входираха декларация с искане за спешна обработка срещу паразитите. 

"Трябва да се започне пръскане за унищожаването им. Миналата година беше по-хладно", коментира за Радио Варна д-р Анка Баева, началник отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ-Варна. 29 от ухапванията от кърлеж в края на март и началото на април са отчетени при хора от варненска област, а 7 - от други региони. Четири са ухапванията на хора от областта за същия период през миналата година, а три - от други региони. Това са варненци, които са се върнали във Варна, поясни д-р Баева. 

В случай на ухапване от кърлеж не трябва да си правим експерименти с пинсети, тъй като е възможно да остане нещо от кърлежа. "След като кърлежът бъде изваден от медицинско лице, той се поставя в шишенце и се носи в РЗИ или в други лаборатории, за да бъде изследван за лаймска болест", припомни Баева. 

Въпреки повишената численост на ухапванията от кърлежи в региона, няма ръст на случаите на лаймска болест. Заболяването е сериозно и се лекува с антибиотична терапия и с вливания в инфекциозни отделения. Хубаво е да се хване в началото, защото може да има усложнения, допълни тя.