Търсят се 25 800 работници във Варна и областта за Лято 2024

Туризъм

11-04-2024, 12:59

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В много от областите профилът на търсенето е разнороден, но водещи са туризмът, търговията и транспортът.

Очаква се липса на работници за летния сезон у нас, съобщава Радио София. Във Варна не достигат 25 800 души, което нарежда областта на трето място според проучване за нуждата от работна ръка на Института за пазарна икономика. Най-критична е ситуацията в Бургаско, където се търсят 27 хиляди работници за предстоящото лято. На второ място с липса на кадри е София, където не достигат 26 700 души. 

В много от областите профилът на търсенето е разнороден, но водещи са туризмът, търговията и транспортът.

Необходим е внос на кадри отвън, каза пред Радио София Надя Василева - председател на Българската конфедерация по заетостта.

„За съжаление, процесът по внос за този сезон е трябвало да стартира доста отдавна, тъй като отнема доста време. Вносът е решение, но трябва да бъде планиран предварително“, обясни Василева.

По думите ѝ е необходима промяна в изискванията, тъй като в момента има повече от 17 различни точки, които работодателите трябва да спазят, преминавайки през процеса на внос на кадри.

„Тази процедура трябва да бъде по някакъв начин подпомогната от държавата, за да може да се случва по-бързо“, обясни Надя Василева.

Тя добави, че има спад в отварянето на нови позиции. Проблемът, според нея, идва и от факта, че в момента има ниска безработица и няма достатъчно кандидати.

„Работодателите, въпреки че имат нужда от нови кадри, те не смеят дори да отворят нови работни места, а се опитват по някакъв начин да дадат работата, която имат в повече на хората, които работят при тях“, уточни Василева.

По думите ѝ, спад в предлагането се наблюдава във всички сектори, включително IT.

„Когато имаме ниска безработица и липса на хора, от там следва нисък ръст на икономиката“, обясни тя.

Според Василева трябва да се отчете и факта, че не всички безработни имат желание да започнат работа.