Забраняват улова на някои видове риба от 15 април

Новините

11-04-2024, 16:20

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заповедта се издава ежегодно с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби.

Влиза в сила забраната за улов на риба и други водни организми в периода на тяхното размножаване от 15 април, информират от Министерство на земеделието и храните.

Заповедта се издава ежегодно от министъра с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби в Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти.

Тази година се забранява риболова на карагьоз от 1 май до 31 май включително в българския участък на река Дунав и на попчета от 15 април до 15 май  включително във водите на Черно море.

Забраната за риболов на калкан е от 15 април до 15 юни включително. По отношение на калкана в този период се забраняват освен всякаква риболовна дейност и трансбордиране, задържане на борда, разтоварване и първа продажба, съгласно Регламент на ЕС.

Със заповедта на мианистъра се удължава забраната за улов на бяла риба, щука и распер в българския участък на река Дунав до 31 май включително с цел опазване на популацията на пролетно-лятно размножаващите се шаранови, сомови и други топлолюбиви риби в реката и намаляване на прилова им.

Важно за лицата, извършващи любителски риболов е, че са определени водоеми, в които любителският риболов е разрешен в периода на забраната. Списък със свободните за риболов водоеми през 2024 г. по области може да откриете в заповедта ТУК.