Фолклорен спектакъл събира талантите на националните училища по изкуствата от Варна и Плевен

Варна Лайф

11-04-2024, 16:40

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Концертът е тази събота от 18:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна тази събота от 18:00 ще бъде сцена за пищен фолклорен спектакъл, с който НУИ „Добри Христов“ - Варна, в партньорство с НУИ „Панайот Пипков“ - Плевен, ще отбележи 20-годишнината от създаването на националните училища по изкуствата в България.

През 2004 г. Министерство на културата на Република България разработва концепция за обединяване на различни изкуства под един покрив в едно училище с идеята това да доведе до силни центрове, поддържащи високо качество на професионалното обучение по изкуствата в различни населени места. Така се раждат Националните училища по изкуствата.

Първото извънстолично училище, придобило този статут през 2004 г., е НУИ „Добри Христов“ във Варна, като още в същата година към него се присъединява и НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен. Двадесет години по-късно тази идея се оказва работеща и устойчива. Не само се създават силни регионални центрове с високи професионални критерии и постижения в националните и международните форуми – конкурси, фестивали, изложби, пленери, но също така се разкрива уникална възможност за комуникация, сътрудничество и партньорство между различните форми на изкуство – музика и визуални изкуства, танц и театър, класика и фолклор.

Днес тези училища се открояват с високото ниво на професионална подготовка на своите кадри, защитено с многобройни призове и лауреатски звания от европейски и международен мащаб, и с приема на учениците им в елитни академии по изкуства у нас и в чужбина.

В концерта на 13 април учениците от Варна и Плевен ще обединят своя талант, за да представят българското национално изкуство с пъстротата на всички фолклорни области в страната в едни от най-любимите образци на музика и танц.

На сцената ще излязат Народен хор от НУИ - Плевен, Народен хор от НУИ - Варна, Фолклорна инструментална група “The Bakers” от НУИ - Плевен, Народен оркестър и Гайдарски оркестър от НУИ - Варна, фолклорни танцови формации от двете училища, както и изявени солисти и певци и от двата града, сред които вокалното трио Фаня Михайлова, Ралица Хайдърска и Антония Гъркова от Плевен и Анелия Китанова, Татиана Петкова и Кристиан Петров от Варна.

В програмата почитателите на българската народна песен ще открият любими заглавия като „У Станкини има, мамо“, „Станка бели бело платно“, „Неда на порти стоеше“, „Еленко, моме маленко“ и „Драгано моме“.

Празничния ритъм на спектакъла ще поддържат хора и ръченици от всички фолклорни области на България.