Във варненският зоопарк: Търсят осиновители на новороденото камилче

Животът

12-04-2024, 11:02

Снимка:

Зоопарк - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

11 прасенца от породата "Виетнамско прасе" са се родили в събота във варненския зоопарк

От няколко дни във варненския зоопарк се радват на своето най-ново попълнение - новородено женско камилче. Вече на една седмица то проявява характер, разказа за БНР-Радио Варна Нора Люцканова, уредник "Зооколекция". Животното е в кафяв цвят и е трето на двойката камили Ева и Леми. Двете малки бели камилчета вече не са във варненския зоопарк. "Това е, защото заграждението на камилите стана доста тясно, а и предстоеше да ражда майката. Трябваше да я оставим на спокойствие", допълни Люцканова. Айвън и Блага - белите двугърби камилчета, са от един месец на размножителен заем в Ловешкия зоопарк, каза Люцканова.

Новороденото преди дни камилче все още няма име. То е в кафяв цвят, защото прилича на баща си, обясни специалистът. "Апелирам към всички - някой, ако иска да осинови камилчето, може да стане и негов кръстник", каза още Нора Люцканова.

11 прасенца от породата "Виетнамско прасе" са се родили в събота във варненския зоопарк. Няколко черни муфлончета и камерунски козлета са другите нови попълнения в зоокъта. Пролетта е брачният период на птиците, припомни Люцканова. В зоопарка са се излюпили пиленца и патенца. Мечката Свобода вече се е събудила от зимен сън след традиционното глезене с поднасяне на любими лакомства от екипа на зоопарка. Черните лебеди са пуснати в долното голямо езеро, а големите лъвове са на размножителен заем в зоопарка в Благоевград. Посетителите във Варна обаче ще могат да видят Косара и Симба, които вече са пораснали и са вече на 4 години. Двойката леопарди пък са събрани в една клетка. "От известно време много се обичат и се надяваме да има резултат от тази любов", допълни Люцканова.