Аквариумът във Варна показва риби „нашественици“ в Черно море

Животът

12-04-2024, 15:21

Снимка:

Аквариум - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-новият обитател на Аквариума е Меделин – очилат женски млад кайман.

В експозицията на Аквариума във Варна са показани няколко вида риби от Егейско и Средиземно море, които все по-често „нахлуват“ в нашите териториални води. За БТА акваристът, студент по рибовъдство и аквакултури в Стара Загора, Мак Горанов каза, че в Черно море навлизат основно представители на две групи – спари и смариди. Всички могат да се ядат.

От спаровите риби в Аквариума могат да се видят каракуда и морска хиена. През последните години българските рибари все по-често се натъкват на тях. Екземплярите, представени във Варна, са уловени край Бяла, допълни Горанов. „Пришълците“ от тези видове не стават много големи, но се изхранват с хамсия и цаца. В менюто им влизат още скариди и малки ракообразни.

Друг вид риба, която напоследък навлиза през Босфора, е смарид, каза още Горанов. В Аквариума е настанен и единственият документиран уловен в Черно море голям омар. Едва ли само той е пристигнал, но е единственият официално регистриран, посочи акваристът.

„Нашествениците“ мигрират към Черно море, но за причините могат да се правят предположения, но категорични доказателства все още няма събрани. По същия начин стоят нещата и с присъствието на корейския скорпид в наши води. Тази риба е подобна на групера, има уловени екземпляри на север край Камен бряг, което предполага, че вече е разпространена по цялото ни крайбрежие, обясни Горанов.

Най-новият обитател на Аквариума е Меделин – очилат женски млад кайман. Кръстена е на приток на река Амазонка, обясни Горанов. Той допълни, че видът е характерен за Латинска Америка и е инвазивен за САЩ. Каймани се отглеждат на много места и в акваферми, защото се използват месото и кожата им.

Полово зрелите мъжки екземпляри рядко достигат над 2 метра, женските - около 1,40 - 1,50 метра, допълни Горанов. По думите му „варненката“ Меделин в момента е дълга около 90 сантиметра, а зъбите й са около сантиметър. Тя съжителства с три вида костенурки и няколко вида риби. Блага е по характер, не напада другите животни, посочи Горанов. По думите му по-скоро костенурките й досаждат и се катерят по гърба й. 

Меделин се храни веднъж седмично, като менюто й е от риба или замразени мишки. Кайманите са по-пасивни хищници, в природата се хранят и с мърша, каза още Горанов. По думите му Меделин изяжда дори гъбите, които никнат върху дървената декорация в аквариума й. Всъщност е всеядна, ако й се отвори възможност, ще хапне и човешко, с усмивка обобщава акваристът.