Варна е домакин на юбилейната 50-та Националната младежка астрономическа конференция

Мисия Варна

12-04-2024, 18:28

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Програмата на тазгодишния форум е наситена с разнообразни събития.

Заместник-кметът Павел Попов взе участие в откриването на 50-тата Национална младежка астрономическа конференция, която се проведе във Фестивалния и конгресен център във Варна. Домакин на събитието е Свежина Димитрова, директор на Националната астрономическа обсерватория „Николай Копертик“. На събитието присъстваха и директорите на обсерваториите в Кърджали, Димитровград и Силистра. 

„Общото между философията и астрономията е, че и двете науки търсят пределите и най-дълбоките основания на нещата, чрез познание за света“, заяви по време на събитието заместник-кметът Попов. В качеството си на философ и в подкрепа на думите си за връзката между астрономията и философията, той разказа историята на първия философ Талес, родом от старогръцкия град Милет. Ученият, известен с влечението си по безкрая, всъщност имал изключителни астрономически постижения, сред които конкретни указания към мореплаватели за ориентиране по звездите и предсказване с изключителна точност на голямо слънчево затъмнение. Това е доказателство за изключително здравата връзка между философията и астрономията, посочи Попов. Той добави, че по времето на Талес от Милет са тръгнали и хората, които са основали града Одесос, което пък е основание Варна да е най-доброто място за провеждане на такъв научен форум. 

Сигурен съм, че философите и астрономите са задвижвани от едно и също любопитство. То се отличава с особена дълбочина, изтъкна заместник-кметът. Попов пожела на участниците да запазят в себе си любовта към познанието и винаги да я подхранват, независимо какъв път ще изберат и къде ще ги отведат движещите сили на техните характери и умове. 

Юбилейната 50-та Националната младежка астрономическа конференция се провежда в дните 12-14 април. Програмата на тазгодишния форум е наситена с разнообразни събития сред които театрални постановки, демонстрации, научни лекции, работилници, наблюдения на космически явления, звезди и планети, определяне на координати, метеорни наблюдения и др.