Започва ремонт на 65 км от пътя през Дюлинския проход

Парите

12-04-2024, 18:42

Снимка:

АПИ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Отсечката свързва областите Варна и Бургас и е алтернативно за преминаващите през проходите „Приморски“ и пътя Дъскотна-Айтос между двете области.

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от път III-906 през Дюлинския проход, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Отсечката свързва областите Варна и Бургас и е алтернативно за преминаващите през проходите „Приморски“ и пътя Дъскотна-Айтос между двете области.

Обществената поръчка за избор на изпълнител бе обявена през април 2022 г., като търгът бе обжалван пред Комисията за защита на конкуренцията, припомнят от АПИ. 

Трасето, което ще се рехабилитира, е разделено на два участъка. Първият е с дължина 34,1 км и е от с. Старо Оряхово до с. Гюльовца. Стойността е 83 999 097,97 лв. с ДДС.

Вторият участък е с дължина 31,5 км. Той е от с. Гюльовца до кръстовището с път I-9 Слънчев бряг – Бургас, в област Бургас. Стойността на строителните работи е 83 994 474,35 лв. с ДДС.

За първия участък има издадено разрешение за строеж от 20 декември 2023 г. Целта е ремонтът да стартира в периода април-май. Проектът предвижда пълна реконструкция на участъка и ремонт на два моста над реките Двойница /при 13-и км/ и Бала /при 32-и км/. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 540 календарни дни.

За втория участък - от с. Гюльовца до кръстовището с път I-9 Слънчев бряг – Бургас, предстои издаване на разрешение за строеж след изготвянето на комплексен доклад за оценка на съответствието с основните изисквания към строежите и технически контрол по част „Конструктивна“. След това ще може да започнат строително-монтажните работи на обекта. При основния ремонт на пътя ще се обновят и 4 моста, които са над р. Бяла /при 37-и км/, над напоителен канал при 40-и км, над преливника на яз. „Порой“ /42-и км/ и над р. Ахелой /при 45-и км/. Срокът за изпълнение на строителните работи е 540 календарни дни.