Ученическа модна фиеста пренася Холивуд във Варна

Варна Лайф

13-04-2024, 12:07

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Отбори от 21 професионални гимназии в страната се срещат в града, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и гримьор“.

От 15 до 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – гр. Варна се превръща в център на младежката мода и красота. В морската столица ни очаква истинска модна фиеста, защото отбори от 21 професионални гимназии в страната се срещат в града, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и гримьор“. Състезанията са организирани от дирекция „Професионално образование и обучение“ на Министерството на образованието и науката, РУО – Варна и ПГ по текстил и моден дизайн – Варна в партньорство с Национална асоциация на училищата по мода „Росица Иванова“.

Националното състезание „ Млади таланти в модата“ ще се проведе в три категории:  „Модно ревю“, „Художествена скица“ и „Сръчни ръце“. Бъдещи модисти ще защитават  свои идеи, пресъздадени в художествени скици на модели  по темата „С дъх на море“ и  ще участват  в състезателно модно ревю с изработените модели.

По време на националното състезание „Най-добър млад фризьор и гримьор“ бъдещи коафьори и гримьори ще  представят  своите модни виждания за официална дамска прическа и вечерен грим на тема „Холивуд“. Втората категория, в която участниците ще премерят сили е мъжко модно подстригване на тема „Fade.

Състезанията ще се проведат в  комплекс „Морско казино“ във Варна и  в учебните работилници на ПГ по текстил и моден дизайн - Варна. 

Участниците ще бъдат оценявани от компетентно жури – преподаватели, специалисти, бизнесмени от съответния бранш, изявени личности в модната индустрия.

На мащабното събитие ще присъстват  представители на МОН, РУО-Варна, Община Варна, директори на училища, представители на бизнеса, на висши учебни заведения, на Национална асоциация на училищата по мода „Росица Иванова“ (НАУМ), на Асоциация на модните дизайнери в България и Българска асоциация за текстил, облекло и кожи  (БАТОК).