Варна е домакин на "Национални дни на кариерата 2024"

Животът

13-04-2024, 14:08

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Форумът предоставя възможност за срещи с работодатели, които търсят нови таланти, както и за обмяна на опит и информация с колеги от различни индустрии.

29 фирми от различни сектори участват във форума "Национални дни на кариерата 2024", организиран от Job Tiger. Водещи компании у нас ще се срещнат в рамките на деня до 16 ч. с кандидати за нова работа или стаж. Форумът предоставя възможност за срещи с работодатели, които търсят нови таланти, както и за обмяна на опит и информация с колеги от различни индустрии.

"В сравнение с миналата година броят на фирмите, които участват във форума варира. Това, което наблюдаваме е, че интересите на търсещите работа също варират. В зависимост от наличието на източниците на информация за търсене на работа това става все по-често през мобилните устройства. Но един такъв форум е допълнение, защото няма по-добра връзка от срещата очи в очи между работодател и търсещ работа", каза за Радио Варна оперативният мениджър в Job Tiger Християн Петков. 

Една много хубава тенденция се наблюдава през последните години у нас - нещо, което определено промени нравите на хората през последните 10 - 15 години. Преди този период беше много трудно да срещнем човек, който е завършил образование, натрупал е някакъв професионален опит и кариера и изведнъж решава да промени сферата, в която иска да се развива", разказа още Петков. Той добави, че тази тенденция е все по-популярна в днешно време. 

"Един от катализаторите на това поведение беше IT - секторът. В последните няколко години много се акцентира върху този сектор, възможностите за развитие в него и разбира се високото заплащане в сравнение с други сектори в страната. Съответно се създадоха много асоциации и академии в страната, които предлагат на хората да натрупат умения в този сектор и да се преквалифицират", сподели още Християн Петков.  

Национални дни на кариерата със своите 22 издания се е доказало като мястото, от което стартират кариерите на младите хора в България. Събитието предоставя възможност за срещи с работодатели, които търсят нови таланти, както и за обмяна на опит и информация с колеги от различни индустрии. От Национални дни на кариерата е започнал професионалният път на над 58 000 души.