Отиде си проф. Венелин Божидаров

Животът

15-04-2024, 13:47

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той създаде емблематичните за Варна скулптури "Рибаря и златната рибка" и "Звездоброец".

Внезапно ни напусна проф. Венелин Божидаров – дългогодишен преподавател в Техническия университет във Варна, съосновател на катедра „Индустриален дизайн“, обичан колега и приятел, един от авторитетите, помогнал на много млади хора в успешната им реализация в дизайнерската професия.

Академичното ръководство на ТУ – Варна и колегите на проф. Божидаров изказват своите най-искрени съболезнования за загубата към семейството, близките и приятелите му.

Напусна ни един изключително ерудиран човек, голям професионалист и уважавана обществена личност, изтъкнат скулптор, член на Съюза на българските художници, чиято всеотдайност е респектираща и достойна за уважение.

Проф. Венелин Божидаров е роден на 7 октомври 1955 г. във Варна. Завършил е специалност „Скулптура“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. От 2009 г. е професор по формообразуване в Технически университет – Варна. Има множество самостоятелни изложби, участия в национални изложби и пленери. Негови творби са ценено притежание на колекции у нас и в чужбина.

За Варна проф. Божидаров създаде скулптури, превърнали се в емблеми на града. „Рибаря и златната рибка“, „Звездоброец“, „Портал: Въздух и вода“ са част от съвременната скулптура, която оформя облика на Варна и наше съвременно културно наследство.

Опелото в памет на проф. Божидаров ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища.