Уникална изложба с автентични вещи на кралица Мария даде старт на събитията за 100-годишнината на Двореца – Балчик (СНИМКИ)

Варна Лайф

16-04-2024, 18:46

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Поредната изложба с истински исторически съкровища бе открита в понеделник вечерта в Каменната зала на Двореца – Балчик. В експозицията „Духовната вселена на кралица Мария“ до 12 май посетителите на архитектурно-парковия комплекс могат да видят уникални вещи от бита и гардероба на кралицата. Експонатите са автентични, предоставени от частни колекции специално за изложбата с която Двореца дава старт на събитията за 100-годишния си юбилей.

Зад витрините в Каменната зала са събрани хермелиновият шал на кралицата, звънците от нейната карета и ръкавиците ѝ за езда, машата, с която е фризирала косата си, копринени обувки, парти шапка, чанта в стил Ар нуво от светските ѝ изяви, дори шишенце от парфюма на стопанката на Тихото гнездо.

Изложбата, организирана от румънската културна асоциация ДАР в партньорство с Националния архив на Румъния, Общинския музей „Кралица Мария“ в Яш и Етнографския музей в Брашов, включва още много архивни снимки и документи, както и 6 оригинални костюма, носени от кралица Мария и нейното обкръжение.

„Представените костюми са в любимия на кралицата ориенталски стил. В Балчик тя е носила тях, а в Румъния се е обличала с местни носии, в които е съчетавала елементи от различни етнографски области, търсейки хармония и оставяйки своя отпечатък във всяка от тях“, разказа кураторът на изложбата Александра Брутару – специалист по история на изкуството и президент на асоциация ДАР.

„Занимавам се с исторически проекти, свързани с кралица Мария, защото тя е една от любимите ми исторически личности. В центъра на изложбата е красотата – тема, от която кралицата се е интересувала през целия си живот. Красота, сътворена не само от природата, но и от човека. Всичко това може да се види в Балчик, където тя е сътворила собствената си мечта. Кралица Мария е родена в Англия, израснала е в Малта, а Балчик по някакъв начин ѝ напомня на годините от детството в Малта. Тя е била елегантна жена, пътешественичка, търсеща преживявания“, коментира Брутару.

„В изложбата има снимки от 6 посещения на кралицата през последните 11 години от живота й – периода, в който надживява съпруга си крал Фердинанд и търси мир и спокойствие в Балчик. С тази изложба връщаме духа на кралица Мария в Балчик“, допълни президентът на асоциация ДАР.

Част от експозицията в Каменната зала са и картините, рисувани върху стъкло от Симона-Теодора Рошка Неакшу. Те са изпълнени в стила на традиционните икони в Трансилвания, но са вдъхновени от многобройните символи, с които кралица Мария е изпъстрила всички кътчета от лятната си резиденция.

„Благодаря на асоциация ДАР, че можем да открием поредицата от събития за 100-годишнината на Двореца с тази уникална изложба, подредена . Румънската кралица е имала необикновена съдба. Макар да пребивава тук едва десет години, тя е оставила нещо невероятно за Балчик, за региона и за поколения напред - архитектурно-парков комплекс, разпрострян на площ от 320 дка и включващ 46 сгради, над 200 архитектурни елемента, движими и недвижими архитектурни ценности“, заяви директорът на Държавния културен институт КЦ „Двореца“ Жени Михайлова.

И допълни: „Двореца е създаден е от една историческа личност, която оставя като свое послание много красиви мисли за обединение на общностите, за обединение на хората, за обединяване на различните по култура, религия и манталитет общества. Кралица Мария Единбург е била в Европейския съюз много преди нас.“

Директорът на Двореца припомни, че точно по времето на кралица Мария Балчик придобива европейския си облик – с нови къщи, изградена инфраструктура и построеното през 1931 г. за нуждите на кралския двор и румънската аристокрация летище. Архивна снимка, на която кралицата е в пилотски костюм, също е сред експонатите, представени в изложбата „Духовната вселена на кралица Мария“.

Едновековният юбилей на Двореца – Балчик ще бъде във фокуса на всичките над 90 събития от културния календар през 2024 г. в различни по вид жанрове – изложби, концерти и спектакли, съобщи Жени Михайлова. И допълни, че към изложбата на румънския Национален музей Котрочени в зала „Тихото гнездо“ на 21 май предстои да бъде представен оригиналният трон на кралица Мария.