140 възпитателни дела срещу деца са образувани за година във Варна

Крими

17-04-2024, 09:34

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През 2023 -та на отчет в Детска педагогическа стая са се водили 215 малолетни и непълнолетни лица.

Общо 140 възпитателни дела срещу деца за общественоопасни деяния са образувани във Варна през изминалата 2023 година. В тях са обхванати 144 деца, от който 32 са малолетни на възраст между 8 и 13 години. Това показва годишният обзор на наблюдаваните тенденции, свързани с детските противообществени прояви и правонарушения, изготвен от общинската дирекция „Превенции", съобщава Moreto.net.

97% от образуваните дела касаят деяния, съставляващи престъпления. Другите 4 са за противообществени прояви или административни нарушения. Най-често срещаните престъпления са кражбите – 36 и свързаните с наркотични вещества – 36, следвани от телесните повреди – 23 и увреждане на имущество – 8.

През миналата година в рамките на възпитателните дела са наложени 180 възпитателни мерки. Най-често това са „задължаване за участие в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията в поведението" – 39, „поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател" – 62 и „предупреждение " – 27.

По данни на ОД на МВР през 2023 -та на отчет в Детска педагогическа стая са се водили 215 малолетни и непълнолетни лица. За същия период са били регистрирани 97 деца, жертви на престъпления. Спрямо предходните години се отчита намаление и по двете направления.

Миналата година 34 непълнолетни лица са осъдени с влязла в сила присъда. Това показват данни на Районна прокуратура – Варна. От всички присъди две са за лишаване от свобода 2, с отложено изпълнение на наложено наказание лишаване от свобода (условно осъждане) – 13, а с обществено порицание са наказани 11 лица.