Нови понтони и преместване на кораба "Академик" са сред предложенията на рибарите за лодкостоянките

Новините

17-04-2024, 16:45

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Към днешна дата няма наложени санкции, резултат от проверките на Изпълнителна агенция "Морска администрация".

Предстои заседание на работната група, която търси решение на проблема с рибарските лодкостоянки във Варненско. Заседанието ще се проведе другата седмица в Областната администрация. Това съобщи за Радио Варна Александър Тръпчев, който е представител на сдружения "Черно море 2005" и "Одесос 2011". Рибарите вече са направили предложения за узаконяване и ремонт на две лодкостоянки, които предстои да бъдат обсъдени по време на заседанието, каза Александър Тръпчев. 

Това е втора среща на работната група, която е ангажирана с проблемите на рибарските пристанища. "Очакваме да се влезе по-сериозно в конкретика и да се дадат предложения за разрешаване на проблема. Надяваме се това да е първата конструктивна среща", посочи Тръпчев. 

По време на срещата ще бъде обсъдено предложението за узаконяване и ремонт на лодкостоянките "Малка Чайка" и "Черно море". Рибарите предлагат да бъдат изградени лек понтонен тип съоръжения. "Идеята е да се премахнат съществуващите стари съоръжения. Това ще бъде възможно най-бързият начин, задвижващ процеса по узаконяването на стоянките. И в двата варианта очакваме Областна администрация да намери решения за ситуацията на рибарите на съответните места", поясни Александър Тръпчев. 

Рибарските сдружения са дали още едно предложение - да бъде разгледано поотделно състоянието на петте лодкостоянки във Варна, каза още Тръпчев. По думите му решения трябва да се вземат поотделно за всяко едно от съоръженията. 

Към днешна дата няма наложени санкции, резултат от проверките на Изпълнителна агенция "Морска администрация". 

Тръпчев коментира и че няма развитие по темата с пристанище "Карантината", като посочи, че всички техни искания, сред които - преференциални такси, са останали без движение. Той каза, че се очаква приемането на предложението за новите цени. Според него това няма да помогне на пристанищата да излязат на печалба, а само ще утежни финансово рибарите.

 "Няма пристанище в света, което да не извършва търговска дейност. С промяна в цените и ценоразписите на услугите някои от стойностите за занижени и за сметка на това се вкарват нови пера, които, меко казано, биха оскъпили живота на рибарите. За пристанище Карантината това са нови такси за престой на автомобили, такси за докуване на лодки, за извеждане на хелинги и т.н.", подчерта Александър Тръпчев. 

По отношение на пристанище Варна е бил направен опит за преместване на кораб "Академик", който заема осем кейови места за рибарски корабчета във Варна. "Надявам се и там да има развитие - до този момент обаче корабът все още е на мястото си", каза Тръпчев. 

Има проект за модернизация и създаване на рибарска лодкостоянка "Антон Иванов", съобщи Тръпчев. Той предвижда включването на две рибарски лодкостоянки за около 50 малки лодки и от 6 до 10 рибарски корабчета, които да домуват от стария Аспарухов мост до края на "Бухта запад". Оказва се, че към днешна дата Общината не може да открие този проект, допълни Тръпчев. 

В Констанца, Румъния, предстои работна среща на Консултативния съвет за Черно море, в която ще вземе участие и Александър Тръпчев.