Варненски ученици се включиха в кампания за отговорно поведение на пътя

Животът

18-04-2024, 14:24

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Симулация на шофиране след употреба на алкохол беше проведена сред ученици от Професионалната техническа гимназия.

Заместник-кметът по обществения ред и сигурност Илия Коев се включи в училищна кампания за отговорно поведение на пътя, организирана от дирекция „Превенции“ на Община Варна в партньорство със сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Варна.

Ученици от Професионалната техническа гимназия във Варна, които вече имат шофьорски книжки, управляваха автомобили, мотопеди, мотори, електрическа тротинетка и велосипеди със специални очила, които стимулират състояния след употреба на алкохол. Други бяха в ролята на пешеходци и опитаха да преминат нарочно изградено трасе, носейки очилата. След демонстрацията под контрола на професионални инструктори  всички учениците споделиха, че при носене на очилата усещат замаяност и нарушена координация. Те отправиха послание към своите връстници да не рискуват с употреба на психоактивни вещества зад волана, защото по този начин застрашават собствения си живот и живота на другите участници в движението.

Днешното събитие е начало на кампаниите „Не шофирай, ако си пил“ и „Без дрога на пътя: последната магистрала“. В рамките на инициативата се проведе и дискусия с ученици от 12 клас на Професионалната техническа гимназия на тема: „Нормативна уредба при пътнотранспортни произшествия след употреба на алкохол и наркотици“ с лектори съдия Светослава Колева и служители на сектор „Пътна полиция“. Целта на събитието е младите и неопитни шофьори да осъзнаят законовите, здравните и социалните последици от шофиране след употреба на алкохол и наркотици.