Внесоха сигнал в прокуратурата срещу Биляна Якова

Мисия Варна

18-04-2024, 17:44

Снимка:

БНР

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тя беше ръководител на първата фаза от проекта за интегриран градски транспорт във Варна.

Община Варна внесе сигнал до прокуратурата срещу ръководителката на първата фаза от проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова.

Цялата преписка с обвиненията към нея вече са в прокуратурата, каза кметът Благомир Коцев по време на пресконференция. Той  допълни, че за системата са дадени милиони, а  услугата е почти нулева. Ние се опитваме сега да решим кардинално въпроса, каза той.

Зам.-кметът по финанси Христо Рафаилов е категоричен, че твърденията на Якова, която тя изнесе на пресконференция са неверни. Нейната медийна изява започна с това, че ще изкара шокиращи твърдения, аз бих казал, че тя изнесе шокиращи неистини, категоричен е той.

По думите му ресурсът по проекта е изразходен напълно целенасочени преди встъпването на новата администрация. Твърденията за липсата на пари в бюджета за нови валидатори също не са верни, добави той.

Якова е издавала фактури и сама ги е приемала за някакви имагинерни дейности, каза още Рафаилов . Възлаганите ремонти са извън финансовата рамка на договора. Тя е знаела, че средствата вече са изчерпани до извън гаранционна поддръжка, обясниха по време на пресконференцията.

В договора на фирмата-изпълнител има 3 компонента. Първият е за софтуерно и хардуерно обслужване и поддържане с фиксирана цена, която се заплаща ежемесечно и към този момент. Срещу нея фирмата трябва да поддържа в изрядно работно състояние цялата система, което видимо не е така, обясни Рафаилов.

Във втория компонент от договора са заложени средства за надграждане на системата. Те обаче са били пренасочвани към първия компонент. По този начин парите по точка две за 3-годишния договор, са били изхарчени само за година и половина, обясни заместник-кметът.

Договорът на Биляна Якова е до 2016, година когато проектът е отчетен, а тя продължава да търси трудови възнаграждения, посочи зам.-кметът Диан Иванов. Тя има изплатени над 300 часа извънреден труд след този период, каза още той. Освен това Иванов изрази подозрения, че единият компонент не е разплатен на фирмите изпълнители, за да може Якова да твърди, че е ръководител на проекта и по този начин да заявява месечното си възнаграждение в размер на 5000 лева. Фирмите изпълнители са завели множество дела срещи Градски транспорт. Дружеството е със запорирани сметки и плаща лихви, каза още той.