Подготвят обществената поръчка за изпълнител на новата Градска библиотека на Варна

Мисия Варна

18-04-2024, 17:51

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Крайният срок за започване на реалните дейности по проекта за Градска библиотека е 29 юли 2024 г., когато изтича второто разрешителното за строеж.

В ход е процедура за възлагането на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна. Това заяви днес на брифинг пред журналисти, кметът Благомир Коцев. Той подчерта, че екипът му е готов с актуализацията на количествено-стойностната сметка на проекта, изготвено е възлагателно писмо и са ускорени всички  процедури, необходими за започването на строеж. За реализацията на дълго чаканата нова, модерна Градска библиотека са впрегнати всички сили на администрацията, за да се спазят сроковете на разрешението за строеж и да започнат строително-монтажните дейности, допълни Коцев. По думите му, ако няма обжалване на процедурата по възлагане на обществена поръчка, съвсем скоро могат да започнат процедурите по изграждането на библиотеката. 

Крайният срок за започване на реалните дейности по проекта за Градска библиотека е 29 юли 2024 г., когато изтича второто разрешителното за строеж. За пръв път то е издадено преди 8 години, през 2016 г., но след като  предишното управление е поискало удължаване на законовият срок през 2020 г., строежът не може да бъде отлаган повече, обърна внимание Коцев. По думите му, екипът на Общината работи на пълни обороти, за да изпълни в рамките на 5 месеца проект, по който се е бездействало в продължение на 8 години.

През 20216 г. количествено-стойностната сметка за изпълнението на проекта е била в размер на 60 млн. лв. като средствата се осигуряват от държавния бюджет.  Към днешна дата, след актуализацията сумата е 78 млн. лв., поясни кметът Благомир Коцев. Обновената сметка е внесена в за одобрение от МРРБ в рамките на Законопроекта на изменение и допълнение на държавния бюджет за 2024 г. и вчера е гласувана и приета на второ четене от Народното събрание, стана ясно на пресконференцията. Приблизително 15 млн. лв. са средствата, предвидени за дейностите по проекта за 2024 г.