С 10-15 % поскъпват туристическите пътувания тази година

Туризъм

19-04-2024, 12:31

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Майските празници са началото на морския туризъм, я активен сезон сме на обиколния и културния туризъм.

Пътуванията с цел туризъм са поскъпнали с около 10-15 % спрямо миналата година. Това отчете пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. Майските празници са началото на морския туризъм, каза още тя. 
"При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са православни и празнуват Великден заедно с нас", обясни тя. 
 
По думите ѝ дестинациите са традиционни - първа е Гърция, но има и дестинации като Албания, които се налагат все повече на пазара. Потребителят остава в рамките на Европа, констатира Горанова в интервю за предаването "Хоризонт до обед". 
За Великден у нас идват доста румънци, отбеляза още тя, но подчерта: "В основните курорти единици хотели отварят, но когато туристът излезе да се разходи из курорта, се сблъсква с факта, че курортът все още не е подготвен за летния сезон, всичко е затворено, не е почистено...". 
 
В активен сезон сме на обиколния и културния туризъм, посочи още Горанова. По думите ѝ има интерес към този вид туризъм, а чужденците, които посещават страната ни, са от Германия, Великобритания, Испания. 
Димитрина Горанова отчете поскъпване на пътуванията с около 10-15% спрямо миналата година. "Пътуването става все по-скъпо, но засега не виждаме очертана тенденция българинът да се отказва да пътува", допълни Горанова. 
По думите ѝ се е върнала практиката за ранните записвания. 
Подробностите може да чуете и прочетете тук.