Пропуски забавят въвеждането на "зелената зона" във Варна

Мисия Варна

19-04-2024, 12:44

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Към този момент е ясно, че са осигурени терени за два буферни паркинга във Варна.

Има установени грешки по време на работата по проекта за зелена зона във Варна и това може да наложи забавянето на влизането ѝ в сила. Това каза за Радио Варна Младен Иванов, директор на Общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона" във Варна. 

По време на редовната си пресконференция вчера кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че ще настоява да не се подписват разрешенията за приключване на работа, докато и последният дефект не бъде разрешен. 

Има пропуски от ниво проект до ниво изпълнител, посочи Младен Иванов. В града има и места, където няма знаци, допълни той. 

По думите му, за да бъде изрядно всичко, въвеждането в експлоатация на зелената зона може да се забави. Не мога да кажа кога ще приключи работата - трябва да бъдат отстранени забележките, подчерта Иванов. 

Няма как да не бъдат по-малко местата за паркиране пред блоковете по тротоарите, категоричен е той, коментирайки недоволството на варненци за намаляване броя на паркоместата пред жилищата им. 

"Същото напрежение беше и по време на въвеждане на синята зона, този път обаче обхватът е още по-голям. В квартал "Чайка" например е казано, че на един апартамент се пада един автомобил, а сега знаем, че едно семейство разполага с по два автомобила", подчерта Младен Иванов. 

По думите му след въвеждането на зелената зона най-голямо облекчение ще усетят именно живеещите в района на нейния обхват. По 5 лева на месец, както е при синята зона, ще плащат регистрираните на адреса. За втора кола цената за зелена зона ще е двойна, каза още Младен Иванов. 

Към този момент е ясно, че са осигурени терени за два буферни паркинга във Варна - до Пощенски клон 10 в квартал "Левски" и на територията на МБАЛ "Св. Анна". "Общината търси терени, за да може да се разреши проблема, но тези терени са твърде малко", допълни Иванов.

10 200 ще са паркоместата в обхвата на зелената зона във Варна. Те ще бъдат обособени в седем подзони, най-голямата от които е в квартал "Чайка". В момента се работи едновременно във всяка една от зоните, като етапът на изпълнение на ремонтите е различен.