Представиха Триптиха на Пучини и Франкофонския училищен фестивал във Варна

Варна Лайф

19-04-2024, 17:18

Снимка:

Държавна опера - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

С това се поставя начало на честванията в Държавна опера Варна на 100-годишнината от смъртта на композитора.

Пресконференцията на 19 април 2024, Сцена Ротонда, запозна представителите на медиите с предстоящите представления на Пучиниевия Триптих, които поставят начало на честванията в Държавна опера Варна на 100-годишнината от смъртта на композитора.
 
С журналистите се срещнаха директорът на ТМПЦ – Варна Даниела Димова, постоянният гост-диригент на Варненска опера Якопо Сипари ди Пескасероли, певците Кирил Манолов иВалерий Георгиев. Концертните изпълнения на трите едноактни опери „Мантията“, „Джани Скики“ (22 април) и „Сестра Анджелика“ (24 април) са основен акцент в XXIII Великденски музикален фестивал на Държавна опера Варна, а в постановка на Пучиниевия фестивал Torre del Lago публиката ще гледа Триптиха на 26 юни в Летния театър.
 
За сложността и красотата на творбата говори маестро Ди Пескасероли, според когото Триптихът съдържа всички емоции, които човешкият живот може да поднесе. За него постановката е истински празник и възможност за целия изпълнителски състав да разкрие в максимална степен възможностите си. Знаменитият баритон Кирил Манолов, когото ще аплодираме в партията на Джани Скики подчерта, че за Варненската опера е огромно постижение да постави този труден за изпълнение Пучиниев шедьовър със свои артисти.
 
С изпадане в транс сравни потапянето в драматизма на „Мантията“ тенорът Валерий Георгиев. Даниела Димова добави, че изборът на това произведение е съвсем съзнателен и последователен, защото чрез предизвикателството артистите надграждат своите способности, а репертоарът се развива, за да се предлага на публиката най-доброто.
 
През 2024 г. „Мантията“ и „Сестра Анджелика“ се поставят за пръв път във Варна, а постановката на „Джани Скики“ е втора в историята на Операта след тази от 1986 г.
 
Във втората част на пресконференцията XXVII издание на Училищния франкофонски театрален фестивал „Франкофонските сцени на България“ беше представено от Клодия Калво – аташе по образователното сътрудничество, заместник-директор на Френски институт България и заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност към Посолството на Франция в България; Вяра Любенова – председател на асоциацията на преподавателите по и на френски в България, и Милена Ангелова – директор на Алианс Франсез Варна. Фестивалът под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова ще се проведе на 20 април на Основна сцена на Държавна опера Варна с обединяваща тема „Другият“. Осем театрални трупи от френски гимназии в страната ще представят свои вариации на класически и модерни творби, а входът е свободен. ТМПЦ – Варна е партньор на Франкофонския фестивал.